EN DE NL
Log ind Søg
Kurv (0)

MUNTHE ART MONDAY: Marie J. Engelsvold

Navn: Marie J. Engelsvold
Profession: Billedkunstner
Hjemmeside: www.mariejengelsvold.me
Instagram: @mariejengelsvold

Fortæl os lidt om dig selv og hvad du laver.
Mit navn er Marie J. Engelsvold. Jeg arbejder som billedkunstner, bor i København og har
værksted på Filmstationen i Værløse. Min uddannelse er som Grafisk Designer fra
Danmarks Design Skole, hvor jeg tog afgang i Stop Motion Animation. Derudover har jeg taget forskellige kurser på kunstskoler.

De fleste teknikker og tilgange jeg har lært, har jeg arbejdet bevist med at aflære.
Det har altid været meget vigtigt for mig, at følge min egen vej, i stedet for at læne sig op af tillærte teknikker og ”regler.

Mit fokus i min kunstneriske praksis er forskellige materialer og sammenstødene mellem dem. For mig er det det fysiske og sanselige ved materialerne som er spændende, da jeg så let kan udtrykke min bevidsthed gennem dem. Det er en meditativ, legende og eksperimenterende proces, hvor jeg lader min intuition og energi styre processen. Jeg har aldrig et færdigt billede af mine værker inden jeg går i gang, og jeg elsker at lade mig overraske og føre nye steder hen i arbejdsprocessen.

Derfor har jeg heller ikke en fast måde at arbejde på, jeg prøver at komme væk fra den
automatiske tilgang, hvor du gentager den samme fremgangsmåde. Derfor sørger jeg hele tiden for at indføre nye materialer, og medier i min praksis.

Da mine værker tilbliver ved sammensætning af mange materialer, ender de typisk som skulpturer og mere relief-agtige og collage-prægede værker.

Materialerne er blandt andet; Træ, tekstiler, garn, skumgummi, pels, keramik, gips, perler m.m.
Medier; Skulptur, collage, tegning, fotografi og video.

Jeg har i årenes løb udstillet på rigtig mange gallerier og udstillingssteder i Danmark og udlandet. Arbejdet med kunstprojekter i naturen og det offentlige rum, og har lige
færdiggjort en udsmykning i en nybygget børneinstitution. Derudover arbejder jeg med at skrive om de kreative processer og underviser i billedkunst for børn og unge. 

Forfølger du nogen specifikke temaer i din kunst – hvis ja – hvilke og hvorfor?
Jeg har ikke som sådan nogle temaer. Men jeg arbejder altid indefra og ud. For det er
bevidstheden bag, som laver værket, og for mig er følelsen af liv det vigtigste. Det er også på den måde jeg ved om et værk er færdigt, jeg skal kunne mærke det med hele kroppen, og ikke kun som en visuel og mental tilfredsstillelse.
Når jeg selv er levende og til stede i processen, afspejles dette i værket.

Kan du nævne andre kvindelige kunstnere som inspirerer dig, og fortælle hvad ved dem der inspirerer dig?
Der er rigtig mange billedkunstnere som inspirerer mig, og de er sjovt nok kvinder de fleste af dem. Blandt andet; Ellen Hyllemose, Rachel Hayes, Amy Brenes, Annette Messager, Eva Le Witt, Tatiana Berg, Arlene Shechet.

Jeg tror det vi kvinder har til fælles er den mere kropslige og sanselige tilgang. Det har alle de billedkunstnere jeg er inspireret af. De er legende og materialerne er typisk ikke de traditionelle ”fine og rigtige” materialer. Mange af de kvinder jeg er inspireret af arbejder med skulpturelle værker hvor de bruger tekstiler, garn og andre bløde materialer.

Jeg elsker hvordan de bløde materialer kan formidle nogle andre kvaliteter end f.eks. stål, bronze og sten, som traditionelt set er brugt af billedhuggere. Hvordan materialerne inviterer os ind i et mere intimt, kropsligt, sanseligt og sårbart univers. Den mere hjemlige sfære, som så mange kvinder er mere intimt forbundet med, ligesom vi via fødsel og graviditet har et andet forhold til kroppen.

Hvordan forholder du dig til feminisme og kampen for kvinders rettigheder og lighed i kunstverdenen?
Jeg ser det som feminin og maskulin energi. Og jeg tror at den feminine energi er
undertrykt i vores samfund og dermed også i kunstverdenen. Både mænd og kvinder har maskulin og feminin energi, og som jeg ser det er den feminine energi i større eller mindre grad, undertrykt hos begge køn.

Den feminine tilgang handler ikke om at råbe højest og være for og imod, udfra en mental tilgang. Men at komme mere I kontakt med krop og følelser. Det handler om at blive mere indrestyret, og gøre det som føles rigtigt. At stole på at det du føler er rigtigt for dig. At turde lege, og være I nuet. Være sensuel, nydende og nære sig selv og andre. Energien er også mere procesorienteret, i stedet for resultatfikseret.

Jeg ser ikke mig selv ud fra et specifikt køn i forhold til min kunst. For mig handler det om helhed. Få så mange aspekter af mig selv med. Ikke at dømme mig selv. Have lov at være forkert, sårbar, grim og for meget, og alligevel være ok med det.

Jeg vil være fuldt levende og ikke placeres i en boks. Når vi opererer fra det mentale har vi mange meninger og vi separerer os selv fra andre, tingene blive rigtige og forkerte. Når vi kommer bagom det mentale er det ikke så vigtigt mere, for vi er alle et. Vi er én bevidsthed.

Vi lærer typisk gennem opdragelse og uddannelser at være mere ydrestyrede og tilpasse os andre, at gå frem efter en logisk manual. Og dermed bliver vi meget tilpassede efter hvad andre mener, men også meget fremmedgjorte fra os selv.
Jeg tror mange, både mænd og kvinder, længes efter at være mere frie og kunne udtrykke sig i harmoni med krop og følelser.

Her har mange kvinder et lille forspring fremfor mænd, da vi tit har fået lov til at være mere i vores følelser. Vi er mere indrestyrede. Derfor er det så vigtigt at vi kvinder rejser os og går forrest, viser hvor fantastisk det føles at være fri og være mange 1000 ting på én gang. At kunne rumme alle følelser og være levende. 

Det duer ikke med offerrollen. Vi rejser os og gør det vi vil og brænder for, uden at se nogen begrænsninger. Og dermed er der ingen begrænsninger. Du finder modet indeni dig selv til at handle ud fra din indre drivkraft.

Når du arbejder ud fra den energi, spredes den uvilkårligt til andre, uden et ord. Det er egentlig så smukt hvordan vi påvirker hinanden i det stille. Dette gælder både i kunstverdenen og i samfundet generelt.

Som billedkunstnere kan vi noget helt specielt, og mange kvindelige billedkunstnere er et meget stærkt talerør. Her kan vi tale gennem krop og sjæl, gennem materialer på et meget fysisk plan. Vi kommer udenom det mentale, udenom teorier og taler direkte til andres bevidsthed. Vi har en meget vigtig mission.

Hvad udgør – efter din opfattelse – en stor kunstner?
Det er en person som ikke er bange for at udtrykke sig selv, og kan gøre dette på en
meget unik og dermed kraftfuld måde.

Kan du forklare mere om din proces og hvordan du arbejder?
Jeg er meget interesseret i den kunstneriske proces. For det er i eksperimenterne og
legen at du møder dig selv. Du bliver nødt til at aflægge den mentale kontrol og manualbevidstheden. for at komme dybere, og opleve glæden og friheden. Der hvor alt er muligt, og alt åbner sig. Det er i processen eventyret opstår, det uforudsigelige og det mystiske.
Det som ikke kan forklares, men kun mærkes.
Men det kræver mod, fordi vi ikke kender resultatet. Og det er her vi er tvunget til at
arbejde med frygten, så vi ikke ender i at gøre det samme hele tiden. Så vi ikke ender i
begrænsningen, og kedsomheden.
F.eks blev jeg på et tidspunkt træt af at lave færdige værker, f.eks. skulpturer som skulle stå med et færdigt og holdbart udtryk. Derfor tog jeg mine skulpturdele ud i skoven, hvor jeg eksperimenterede med materialerne I andre omgivelser gennem foto og video-mediet. På den måde kunne jeg blive i legeprocessen, blive ved at skabe og genskabe, og ikke stoppe for at færdiggøre og fiksere værket. Jeg fandt det mere levende på den måde.
For mig handler det om at lege i alle dele af processen.
Hvad vil du gerne have at folk bider mærke i i dine værker?
Jeg vil gerne at folk kan mærke energien i mine værker, at de fornemmer at der er noget mere i dem, end det du ser med det fysiske øje. Samtidig må de godt få en overraskende visuel oplevelse, så det skaber en undren over hvad mon det er? En refleksion og en bevægelse.

Tusind tak for jeres interesse i min kunst, så dejligt at kunne udtrykke mine tanker hos jer.

Hver mandag bringer MUNTHE et nyt interview med en kvindelig kunstner. Følg med på MUNTHE ART MONDAY.