EN DE NL
Log ind Søg
Kurv (0)

MUNTHE ART MONDAY: Karin Mørch

Introducer dig selv og din kunst.

Mit navn er Karin Mørch. Jeg er glaskunstner og har arbejdet med glas som mit medium i mere end 20 år. Jeg har en bachelorgrad som formgiver fra Skolen for glas og keramik på Bornholm (KADK), fra 2002. Jeg bor og arbejder i København.
Jeg laver skulpturelt glas, unikke værker med et enkelt udtryk, hovedsageligt drevet ud fra et simpelt geometrisk perspektiv.

Jeg har været heldig, min anerkendelse som kunstner, er vokset inden for de sidste par år, og heldigvis er min udvikling som kunstner vokset med den. Jeg samarbejder nu med toneangivende gallerier i London, Paris, Tyskland og USA. Det er en ekstremt spændende tid for mig, og jeg lærer pt. rigtigt meget om mig selv og om hvordan jeg kan gøre min kunst til en virksomhed.

I øjeblikket er jeg i færd med at skabe 8 nye værker til Habatat Galleries i Florida, USA. De vil blive præsenteret på galleriet på en online soloudstilling den 13. februar.

Navn: Karin Mørch
Hjemmside: karinmorch.dk
I
nstagram: karin.morch.glass

Hvordan vil du forklare din arbejdsproces?

Jeg arbejder lidt som en billedhugger. Processen er lang og kræver tålmodighed. Fra tanke eller idé til det endelige værk kan der gå flere måneder. Processen følger som regel disse trin: Jeg skaber min form i skum eller voks og støber en støbeform med et varmebestandigt gipsmateriale over. Ved at smelte voksen ud, fyldes det negative rum med stykker af glas i den ønskede farve.

I en keramisk ovn beregnes brændingen med en maks. temperatur på 850 grader, og den rette afspændingskurve beregnes nøje. At få denne til at være helt rigtig er altid processens største kilde til bekymring, og den varierer afhængigt af værkets størrelse. Hvis afspændingskurven ikke er korrekt, vil værket revne under nedkølingen. Et lille værk tager et par dage, større værker tager 10-14 dage at brænde. Den krævede arbejdstid vokser eksponentielt med størrelsen på værket, ligesom prisen for materialerne - og risiciene.

Efter værket er afkølet, venter adskillige dages slibning og polering. Noget af dette arbejde udføres med maskiner, men en stor del udføres ved håndkraft. Det er en meget tidskrævende proces, det er beskidt arbejde, der er fysisk hårdt og tungt.

Jeg er meget fascineret og inspireret af glasset som materiale og alle de gaver, det rummer. Glas er et flydende materiale. Det kan være gennemsigtigt, reflektere omgivelserne som et spejl, være klart som et vindue og indeholder muligheder for optiske forvrængninger. Alt dette er fænomener, der afspejler verden, som jeg ser og oplever den.

Mange af mine værker er inspireret af grafiske linjer, kalligrafi og graffiti, samt de universelle fænomener jeg møder igennem livet. 

Hvilke temaer forfølger du i din kunst?

Det enkle og abstrakte udtryk, som ofte kan være det sværeste at opnå. Modsatte attraktioner, kontraster, overflade/kurve, blank/mat gentages hele tiden i mine værker. De to sider, der smelter sammen til en solid form, frembringer en bevægelse og en illusion af en indre kerne værket. Det er med tiden blevet min stemme, et sprog.

Glas som materiale er en udfordring, fordi der er så mange faktorer at tage hensyn til. Det er et naturligt levende materiale med sin egen vilje. Det er naturkræfter kontra min idé og tankegang, der spiller sammen. Jeg befinder mig på kanten af materialets kapacitet og udfordrer det ved at strække mit håndværk og formgivningen til en balance, der ser næsten umuligt ud.
Skulpturen kan få en særlig følelse af vibrerende dans over sig. Nogle gange med en næstgen zoomorf nysgerrighed. Jeg elsker når det sker. 

Hvilken kvindelig kunstner inspirerer dig, og hvorfor?

Iris van Herpen, modedesigneren er så innovativ og inspirerende i sine smukke kreationer. Jeg kan helt ærligt fare vild i hendes arbejde i timevis. Det er betagende. Også arkitekten Zaha Hadid og billedhuggeren Barbara Hepworth har altid været sande inspirationskilder for mig. De kommer fra to forskellige verdener og tider, men har efter min mening stadig så meget til fælles. Deres måde at bringe kurverne ind i bygningerne og skulpturerne, bevæger mig virkelig. De er alle stærke kvindelige kunstnere, der skiller sig ud ved at være virkelig ekstraordinære.
Det de gør er så moderne, modigt og tidløst, at det næsten virker som om de udtryk, de skaber, kommer fra en anden verden. De udvider mit sind og inspirerer mig.
Det er i virkeligheden essensen af det, jeg prøver at søge i mig selv, bare i mindre skala - gennem mine skulpturer. At skabe en slags bevægelse, der berører andre. 

Hvad har været det mest udfordrende ved at være kvindelig kunstner?

Da jeg blev mor. Jeg følte mig konstant i konflikt med mig selv og fandt det svært at jonglere med følelsen af mit fravær fra min familie og lidenskaben og trangen til at arbejde med glas.
Jeg tror, dette er hovedkonflikten og grunden til, at vi ikke ser flere kvinder på kunstscenen. Vi kæmper med det faktum, at det er os, der føder børnene, og vi har et naturligt bånd knyttet til dette barn. Der sker noget i vores psyke i det øjeblik. Vi transformerer og er nødt til at genopfinde os selv.

Moderskab og mit arbejde som kunstner har været, og er stadig, den bedste måde for mig at udforske mig selv som menneske. Som kvinde og person, der er ekstremt følsom, har jeg været nødt til at være meget vedholdende og tro mod mit intuitive selv og ikke give efter i livet som kunstner. Det var et valg, jeg allerede tog som ung teenager, en drøm og indre tro, som jeg har forfulgt lige siden. At bevare tilliden og vedligeholde troen på sig selv er det sværeste.

Jeg er en del af et fælles værksted på Islands Brygge ved navn Luftkraft Glasstudio. Her er vi 6 kvindelige glaskunstnere, der deles om faciliteterne. Alle er højt kvalificerede glaskunstnere med ambitioner om at opretholde vores individuelle og meget forskellige tilgang til glasset som materiale. Dette er en stor motivator i mit daglige arbejde som kvindelig kunstner - at have dette arbejdsrum blandt ligesindede, en fælles forståelse af materialet, men også af den kvindelige tankegang. 

Hvad er dit ultimative mål med din kunst?

Det er at kunne fortsætte med at udvikle mit arbejde med glasset og gøre glaskunst mere udbredt og accepteret i kunstverdenen og på scenen for samtidskunst rundt om i verden. Der er så meget potentiale derude, og det ville være så fantastisk at være med til at få skubbet lidt til grænserne.

Idet jeg fortsætter med at vokse som kunstner, er ønsket at værkernes størrelse også skal det. At gøre værkerne større er en enorm udfordring, og tilgangen og arbejdsmetoderne er så forskellige fra, hvordan jeg arbejder nu, og det kræver en personlig udvikling, samtidig. Jeg ændrer og udvikler mig i takt med arbejdet. Måske er det tid til en ny transformation? Det bliver spændende at se, hvor det vil føre hen. 

Hver mandag bringer vi et nyt interview med en kvindelig kunstner. Følg med i MUNTHE ART MONDAY her.