MUNTHE ART MONDAY

MUNTHE, KVINDER & KUNST

IDanmark blev der i midten af 2020 lavet en optælling af samtlige kunstnere, som er registreret på den Kongelige Kobberstiksamling - siden 1500 tallet.

Der er cirka 240.000 værker og de er lavet af henholdsvis 540 kvinder og 11.000 mænd - altså er kvinderne kun repræsenteret med mindre end 5%.

Disse tal taler for sig selv, og kan overordnet være med til at synliggøre en grundlæggende problemstilling i kunstens verden og den historiske ulighed, det afspejler.

Hos MUNTHE lever vi af vores kreativitet og vores sans for design. Kreativitet er for os, et helt grundlæggende behov for at skabe noget. 

"Som et kreativt menneske ser jeg muligheder i alting og jeg tager konstant indtryk til mig. Jeg kan ikke være kreativ på klokkeslæt, men er observant og nysgerrig af natur og kanaliserer inspirationen ud i mine designs og kollektioner. Jeg tillader mig at give min egen, frie fortolkning af alt hvad jeg ser, oplever, dufter, hører, smager og føler. Men kreativiteten kan også bruges som talerør og som kreativ tager jeg et ansvar for at skabe debat omkring nogle emner, som er vigtige at belyse," siger Naja Munthe.

Mange, også helt opdaterede, undersøgelser har gentagne gange vist, at kvindelige kunstnere er væsentligt dårligere repræsenteret i kunstmuseernes samlinger, på udstillinger, på auktioner og på gallerier end deres mandlige kollegaer.

Det er desværre stadig en myte at kunstverdenen er inkluderende. En ny international undersøgelse viser, at 98 procent af det globale kunstsalg er værker af mandlige kunstnere.

Både på den danske og den internationale samtidskunstscene findes masser af kvindelige kunstnere, kuratorer og kunststuderende. Så hvorfor udstilles, indkøbes, bevares og eksponeres de ikke i et større omfang?

"Hos MUNTHE synes vi, at det er interessant - og vigtigt - at være med til at sætte fokus på kvindelige fortællinger i kunsten. Både for at synliggøre nogle af alle disse dygtige kvinder, men også for at rette opmærksomheden på den kønsmæssige ubalance," - Naja Munthe.