MUNTHE ART MONDAY: Hilda Hellström

Website: www.hildahellstrom.se
Instagram: @hilda_hellstrom

Introducer dig selv og fortæl os om hvad du laver.

Jeg er en svensk kunstner, uddannet på Royal College of Art i London, og har haft base i København de sidste seks år. Mit arbejde er med fokus på materiale-fortællinger, hvor jeg både bruger traditionelle og utraditionelle håndværksteknikker til at formidle natur- og kultur historier sammen med personlige oplevelser. Jeg kombinerer store offentlige kommissioner med galleriudstillinger. Hvert værk, projekt eller udstilling er baseret på en klar fortælling, hvor jeg fletter fabulation og fabrikation, form og billedfremstilling sammen. Mit arbejde henter inspiration fra geologi, arkæologi, alkymi og panteisme, med en evig tilstedeværelse af tid og transformation.

Kan du fortælle mere om hvordan, det at være kvinde har påvirket din karriere?

Det er svært at dechifrere præcist hvilke aspekter af ens person eller karriere er en effekt af ens køn. Men for at generalisere tror jeg der er en selvreflekterende kompleksitet og dybde til praksis af kvindelige kunstnere (og som konsekvens også en stor portion af at tvivle på sig selv.). På grund af dette er nogle af vores mest interessante og berømte kunstnere i dag kvinder. Der er også forskellige ideer om, hvad en succesfuld karriere er. Mine mandlige kolleger har en tendens til at tale i mere ekspansive vendinger og har kvaliteter der er ligetil og tilgængelige, hvilket har en positiv effekt på deres karriere.

Kan du nævne nogle andre kvindelige (kunstner), der inspirerer dig og forklare, hvorfor de gør det?

Det meste af min inspiration og information kommer fra tekster fremfor visuel kunst. Såsom den finske poet Edith Södergran. Specielt efter hendes senere og mere transcendentale eller antroposofiske arbejde som digtet 'The land that is not'. I livet svingede hun mellem denne nietzschean stolthed og ekstrem selvtillid. Generelt er jeg meget interesseret i de ideer og følelser inden for kunst og samfund omkring den sidste vending af århundredet indtil mellemkrigstiden.

Da denne serie af interviews fokuserer på ulighed mellem kønnene inden for kunst, vil jeg også nævne Siri Hustvedt, især hendes samling af essays om kunst kaldet 'A Woman looking at men looking at women’. Der er et interview med hende på Louisiana Chanel, hvor hun forklarer at grunden, til at det for det meste er kvinder, der køber hendes bøger, er fordi mænd er ukomfortable med at have en kvindelig stemme inde i deres hoved. Derimod har kvinder ikke de samme problemer med at læse litteratur skrevet af mænd. Da den 'store fortælling' i historien og samfundet er mand, lærer kvinder at kunne se verden gennem et mandligt perspektiv.

Hvad vil du have folk til at lægge mærke til i dine kunstværker?

At kigge efter de mange lag i mit arbejde. Hvert værk er drevet af et bestemt emne eller fortælling, som jeg kan lide at udforske. Samtidig har jeg en stærk formalistisk tilgang i mit arbejde, hvor jeg lægger vægt på materialer og håndværksteknikker. I en tempofyldt verden kan det sidstnævnte nogle gange vælte det førnævnte selvom de begge har lige indflydelse på min praksis.

Hver mandag bringer vi et nyt interview med en kvindelig kunstner.

Følg med i MUNTHE ART MONDAY HER.