EN DE NL
Log ind Søg
Kurv (0)

MUNTHE ART MONDAY: Pia Fonnesbech

Navn: Pia Fonnesbech
Profession: Maler og skulptør
Hjemmeside: piafonnesbech.dk
Instagram: @piafonnesbech

Introducer dig selv og din kunst
Jeg hedder Pia Fonnesbech. Jeg er maler og skulptør og er uddannet fortrinsvis i Stockholm, blandt andet på maler linjen på Konstfack, men jeg har også gået som gæsteelev på Akademiet i København og Gøteborg.

Jeg elsker at male og jeg er besat af farver og specielt af kombinationer af komplementærfarver. Lige nu er jeg forelsket i kombinationen af violet og grønt. Jeg arbejder meget koloristisk og jeg kan godt lide at arbejde med kaos i mine billeder og den seneste tid er jeg begyndt at opløse rummet.

De sidste 15 år har jeg arbejdet med stilleben. Mange af de ting jeg har i mine stilleben er ting, der symboliserer liv og død. Mine billeder er en hyldest til livet, men samtidigt også en påmindelse om det kaos livet også er, at vi ikke kan styre alting. Vi kan tro, at livet er på en måde og så drejer vi rundt om et hjørne og så sker der noget, der forandrer vores vilkår eller vores måde at tænke på. Livet er skrøbeligt.

Jeg er også meget fascineret af mønstre og jeg bruger dem meget til at skabe musik i mine billeder. Jeg har altid et projekt, hvor jeg har lavet nogle regler for, hvordan billedet skal bygges op og jeg forsøger at hele tiden udvikle mit maleri og blive en bedre og bedre kunstner.

Hvilke kunstnere inspirerer dig og hvem ville du gerne eje et billede af?
Den kunstner, der inspirerer mig mest, er Sigrid Hjerten. Hun var svensk, men gik på Matisses malerskole og var hans yndlingselev. Hun er en vildt dygtig kolorist. Hun malede mest billeder, der udgik fra et kvindeligt univers. Jeg ville elske at have et af hendes billeder hjemme.

Paula Modersohn-Becker er også meget inspirerende og var meget eksperimenterende og iscenesatte sig selv i sine malerier. Hun var tysk, men tog til Paris og var meget inspireret af de franske malere fra starten af 1900-tallet.

Er der sket noget med ligestillingen på kunstscenen, siden du startede i?
Jeg er ked af at sige det. Der er ikke sket meget. Forskellen i dag er, at vi er blevet bevidste om det, men der er meget snak og mindre handling. Da jeg var ung og gik på kunstskole, troede jeg at kvindelige og mandlige kunstnere havde samme vilkår. Når jeg ser tilbage nu, kan jeg se at en lang række gode kvindelige kunstnere, som jeg har mødt enten er stoppet eller arbejder i modvind.

Jeg har mødt mange mandlige kunstnere, som ikke var særlig gode, men som i dag lever af sin kunst. Fordelen for dem er, at de kan arbejde som kunstnere på fuldtid, så de hurtigt bliver bedre. Selvfølgelig er der også mange gode mandlige kunstnere. 

Mange kvindelige kunstnere har job ved siden af. Det er heller ikke en god ide at få børn og slet ikke mange børn som kvindelig kunstner og jeg ved en del, som har valgt det fra. Det er en meget høj pris at betale.

Der bliver stadig købt meget lidt kvindelig kunst til museerne. En kunstner er en hvid mand. Det sidder dybt i os.

Jeg var på et foredrag på Christiansborg, hvor en mand fra Asien præsenterede sin forskning om kvindelige kunstneres vilkår i hele verden. Han havde lavet en meget smuk og sikkert dyr bog. Jeg slog op foran i bogen, for at se hvem der havde lavet alle tegningerne i bogen. Det var en hvid mand. Tænk at en asiatisk mand, der har forsket i kvindelige kunstneres vilkår i fire år alligevel, vælger at bruge en hvid mand.

Jeg tror desværre, at det vil tage mange år, fordi det sidder så dybt i os. Jeg er helt klart til kvoter, som de har i Norge og jeg tror ikke på, at kvaliteten bliver dårligere af den grund og jeg er helt overbevist om, at museerne bliver mere interessante. Der er mange dygtige kvindelige kunstnere derude og jeg er rigtig glad for jeres projekt Art Monday, som synliggør dem.

Hvordan har Covid-19 påvirket dig arbejde?
I løbet af dette år er naturen blevet en større del af mine billeder. Jeg valgte at gå i Corona-isolation i mit hus i Sverige, der ligger langt ude på landet og hvor der er meget arbejdsro.

Jeg tror, at mange af os er blevet endnu mere klimabevidste af Covid-19 og det bliver måske en god ting, der så kommer ud af pandemien. Hvis vi virkelig forstår, at vi skal passe på vores miljø og gør noget ved det og ikke bare snakker.

Jeg mistede tre udstillinger pga. Covid-19. Den ene var en separat udstilling i London. Danmark lukkede tre dage inden min fernisering, så jeg måtte blive hjemme og kunne ikke være med på ferniseringen og to dage efter åbningen lukkede udstillingen og alt gik i stå. Jeg håber, at jeg får en ny udstilling i London, for det er virkelig svært at få foden indenfor på gallerierne i London. I mellemtiden blev kuratoren chef for Marlborough Gallery, som er meget anerkendt. Så jeg håber selvfølgelig på, at kunne udstille der. Jeg skulle også have udstillet i Norge og den udstilling blev også aflyst. Covid-19 har gjort det rigtig svært for kunstnere. Der er mange, som har mistet flere eller alle deres indkomster.

Hver mandag bringer vi et nyt interview med en kvindelig kunstner. Følg med i MUNTHE ART MONDAY her.