SOMMER SALE! Spar op til 60% på dine favoritter. Shop her >>
EN DE NL
Log ind Søg
Kurv (0)

MUNTHE ART MONDAY: Meg Fatharly

Navn: Meg Fatharly
Instagram: @Printcessmeg

Introducer dig selv og hvad du laver.

Mit navn er Meg Fatharly (@Printcessmeg på Instagram). Jeg er kunstner og ind i mellem forfatter og har specialiseret mig i tryk og collager. Mine værker udforsker manipulation af overflader gennem mønsterpresning samt indvendige og udvendige miljøer med collage og papir. Jeg vil sige, at min praksis består af forskellige faser i, hvordan jeg vælger at udforske disse ideer.

Mit arbejde handler om at engagere sig i en proces og en sindstilstand. Som kreativ er jeg til tider ganske manisk, men fremstillingen af tryk bremser mig ned. Det er for mig meditativt og betyder, at jeg kan arbejde trin for trin. Lignende gør sig gældende i min collage proces, hvor jeg arbejder på at samle forskellige fragmenter sammen. At have dette fokus er virkelig godt for mig mentalt, da jeg er i stand til at miste mig selv i en måde at arbejde på, og jeg tror, at det fører mig til resultatet af et kunstværk.

Jeg kombinerer forskellige processer sammen for at opbygge en fortælling. Dette inkluderer at lave alle støbeforme til mønsterpresning selv, male farvet papir til collager. Mit arbejde er næsten en mellemliggende tilstand af 3D og 2D. Jeg kan godt lide at sige 2.5D, fordi det har skulpturelle elementer, men generelt er bygget op på en flad overflade. De vigtige kvaliteter ved mit arbejde er den taktile natur, og hvordan jeg udforsker sammenstillingen af kaos og ro. Vigtige elementer i, hvordan mit arbejde er opbygget, inkluderer proces, overflade, former og mønster.

Hvordan har det, at være kvinde har påvirket din karriere?

Jeg er opvokset i et overvejende kvindeligt miljø. Jeg har to søstre, som begge er kreative, men i en anden forstand. Den ene er forfatter, og den anden skriver og synger. Jeg tror, at vi altid har haft vores egen kanal for kreative afsætningsmuligheder. Jeg blev altid opmuntret til at være kreativ. Jeg studerede på Falmouth University (BA Drawing) hvor jeg har kunne eksperimentere, og her begyndte jeg at finde mit kreative visuelle sprog.

Men når man er blevet færdiguddannet, bliver man ført tilbage til den virkelige verden, og udsigten til at bryde igennem som kunstner virkede ikke muligt for mig. Jeg ved ikke, om det kom fra min egen personlige referenceramme, eller fordi min idé om en succesrig kvindelig kreativitet aldrig var indenfor rækkevidde. Dette var tilbage i 2018, og jeg tror i det korte tidsrum har ting ændret sig (og stadig ændrer sig) i dialogen om at være kvindelig kreativ.

Måske har jeg altid dybt nede haft følelsen af, at jeg har været nødt til at arbejde hårdt for at blive set? Jeg tror, det er en daglig diskussion, jeg har med mig selv. Når ens kunst og værdi er sammenflettet med hinanden, kan det være udfordrende at se sig selv som en enkelt enhed i stedet for 'Jeg er min kunst' ... Med dette mener jeg, at når øjeblikke opstår med: 'Jeg er ikke god nok', så er jeg nødt til at se indad i stedet for at tænke, at fordi denne tegning eller dette kunstværk føltes balanceret, betyder det ikke, at jeg er en forfærdelig person. Min selvtillid kommer af at skabe mine værker, og det giver mig et formål, men jeg har forsøgt at finde en balance i alt dette.

Kan du nævne andre kvindelige kunstner, der inspirerer dig og hvorfor?

Juliet Gibbs - Jeg mødte Juliet første gang på universitetet. Siden vi blev uddannet, har vi støttet hinanden kreativt. En ting, som jeg savner ved studiemiljøet, er at have evnen til at støtte sig op af hinanden. Juliet er en maler, og i vores arbejde har vi en lignende interesse i botaniske strukturer. Hun presser mig altid kreativt, og vi hjælper hinanden med, at se vores arbejde på nye måder. Jeg synes, at det er vigtigt at have andre kreative omkring sig, som man kan tale med, for at få et nyt perspektiv på ens arbejde.

Olivia Bush - Jeg mødte Liv via Instagram, som har været en fantastisk platform til at netværke med andre kreative. Som en kvindelig tryk artist har det været et godt sted at blive venner med andre, som deler samme passion. Liv laver også tryk og under lockdown har vi haft 'studie telefonsamtaler' ca. hver uge. Det har været en dejlig tid til at lære en ny at kende. Hendes arbejde er så flydende og smukt. 

Hvad har været det mest udfordrende ved at være kvindelig kunstner?

Jeg tror, at en af de mest udfordrende ting er at blive hørt og set. Jeg tror ikke, at jeg har fuldt ud værdsat dette, da jeg altid har arbejdet ekstremt hårdt for at komme hertil, hvor jeg er. Med dette mener jeg ved, ikke at stoppe op og reflektere, samt at jeg har lagt for meget af mig selv i mit arbejde for, at blive taget seriøst omkring min kunst og kun den. På baggrund af ideen om ikke at blive taget alvorligt, og at jeg ikke kunne gøre en karriere ud af det.

Hvis du kun kunne eje et kunstværk, hvad ville det være og hvorfor?

Det er et virkelig svært spørgsmål. Alt fra Matisse, tror jeg. Hans evne til at oversætte hans visuelle sprog og evnen til at tilpasse sin karriere er meget inspirerende. Derudover finder jeg Barbara Hepworths skrivning om sit arbejde virkelig tankevækkende.

Hver mandag bringer vi et nyt interview med en kvindelig kunstner. 

Følg med i MUNTHE ART MONDAY her.