SOMMER SALE! Spar op til 60% på dine favoritter. Shop her >>
EN DE NL
Log ind Søg
Kurv (0)

MUNTHE ART MONDAY: Myrna Wøhlk Vilbæk

Navn: Myrna Wøhlk Vilbæk
Profession: Billedkunstner
Facebook: www.facebook.com/myrnavilbaek

Hvem er du og hvordan vil du beskrive din kunst?

Jeg hedder Myrna Wøhlk Vilbæk, født i Mou i 1939 og er billedkunstner. Jeg bor i Aarhus, hvor jeg i dag arbejder hjemmefra. Jeg har den største del af mit virke været i den danske folkehøjskole som med-forstander og højskolelærer primært indenfor tegning, maling og kreative processer.

I mange år har jeg arbejdet med oliefarve og tempera, men i dag arbejder jeg i særdeleshed med blande-teknikker som akryl, kalkfarve, tusch, akvarel, kul og løse pigmenter på lærred og papir.

I mange år har jeg udstillet i gallerier og kunstforeninger i DK og udlandet, men som 81-årig er det ikke den store udstillingstrang, der driver værket. Derimod er det, at dagligt kunne arbejde og eksperimentere med nye udtryk og processer. 

Processen

Jeg arbejder ikke ud fra en bestemt inspiration, derimod lader jeg farverne og materialerne f.eks. papir, gulvpap, eller karduspapir finde og opløse hinanden i konsekvente processer. Jeg vælger når billedet er der; det kan være fragmentariske landskaber eller det, jeg kan kalde menneskelandskaber med figurationer og personer. Jeg ønsker hverken at binde eller begrænse mig selv eller den kunstneriske skabelse, men nærmest fremtvinger et momentum, der afgør processen og skaber formen og udtrykket.

At være kvindelig kunstner

At ville male og være kunstner er selvvalgt. Derfor må man arbejde og udvikle sig indenfor de vilkår, der er. Jeg er ganske bevidst om, at kunsthistorisk betragtet er kvinder underrepræsenteret indenfor kunstinstitutionen, en ubalance, vi fortsat må kæmpe for at ændre. At være kvinde født i 1939 gør, at man har set og oplevet kvinden positionere sig også indenfor kunsten. Kvinder kan i dag nemmere vælge at koncentrere sig udelukkende om sit kunstneriske valg og virke - jeg ser i dag en større frihed og mod til at turde at følge egen indre drivkraft.  

Kvindelig kunstner - inspiration

Helene Schjerfbeck (f. 1862-1946) er en kvindelig finsk kunstner, jeg altid har påskønnet. Jeg elsker hendes personlige og kunstneriske intensitet, vovemod og kompromisløshed. Hun formåede trods tidens trange kår at tilvælge og bevare den kunstneriske frihed og drivkraft som kvinde. Hun lod sig hverken begrænse af tiden og samfundets normer eller kunstneriske stil. Derimod udfoldede og konfronterede hun identiteten som kunstner på billedfladen. Hendes nådesløse evne til at turde forenkle både motiv og farvevalg optager mig. Alle overflødige og forførende detaljer er renset bort og afløst af en næsten nordisk melankolsk kølighed, der ’nøgent’ og intenst skildrer et indre sjælelige landskab.

Hvad kunne du tænke dig, folk bemærker i dine værker?

Jeg ønsker ikke at diktere eller guide en bestemt perception, altså beskuerens subjektive læsning og fortolkning af mine billeder. Forhåbentligt opstår der en kommunikation i mødet, som afføder en oplevelse, følelse, forundring eller nye tanker og spørgsmål. Værket får liv og betydning i dét møde. Jeg ønsker at det skal være en personlig oplevelse. Jeg gør det jo bare - uanset! 

Hver mandag bringer MUNTHE et nyt interview med en kvindelig kunstner. Følg med på MUNTHE ART MONDAY.