SOMMER SALE! Spar op til 60% på dine favoritter. Shop her >>
EN DE NL
Log ind Søg
Kurv (0)

Navn: Mie Mørkeberg
Hjemmeside: miemoerkeberg.dk
Instagram: @miemoerkeberg

MUNTHE ART MONDAY: Mie Mørkeberg

Fortæl os hvem du er og hvad du laver.

Mit Navn er Mie Mørkeberg. Jeg er uddannet billedkunstner fra Det Kongelige Danske Kunstakademi 1999-2006. Jeg bor og arbejder i København.
Jeg har vidst siden mine teenage år, at jeg ville være kunstner og har derfor været meget målrettet fra en tidlig alder. Kunsten, og særligt maleriet, har fyldt næsten alt hele mit voksne liv.
Maleriet er en kilde for mig, som flyder i det uendelige, det er ustoppeligt, og jeg bliver aldrig træt af det. Jeg arbejder med det altid. Den bedste tid er i atelieret, når jeg arbejder med det fysisk, men jeg har også dage, hvor jeg vender og drejer det mentalt.
Hvis jeg lader det få lov, kan det udfylde hele mit liv. Men jeg har også to børn, en søn og en datter, og det er klart de har også deres rum som er et andet end kunstens.
I øjeblikket er jeg særligt optaget af det mytologiske. Jeg maler store sort klædte skabninger, som jeg trækker ud delvis af min underbevidsthed, men også med inspiration fra forskellige mytologiske beretninger.
I januar 2021 åbner jeg soloudstilling på Kunstmuseet Trapholt i Kolding. Udstillingens titel er “Kryptomania”. Udstillingen består af maleri, men også keramik som jeg i de seneste år er blevet meget optaget af. 

Hvordan arbejder du? Kan du forklare lidt om din proces? 

Jeg arbejder meget pastost, det vil sige, jeg bruger rigtig meget maling og til tider bliver det nærmest til store klumper, som bliver en del af billedet. I de seneste år er jeg begyndt at arbejde med en slags lærreds collage, jeg klipper og river lærreds stykker op og klistrer det ind i det værk jeg er i gang med. Det at jeg klistrer nyt lærred ind i værket, giver mig en frihed når jeg skaber, jeg kan ligesom hele tiden få en ren flade, som kan udnyttes på forskelig vis.

Hvem er nogle af de andre kvindelige kunstnere, som inspirerer dig?

Louise Bourgeois, Pipilotta Rist, Marlene Dumas, Frida Kahlo, - Disse kunstnere har alle fuldt tryk på. De holder ikke noget tilbage, samtidig fortæller de en smertelig og følsom historie, på hver deres måde. Det inspirerer mig, og også måden de udfører deres kunst på igennem både et aggressivt, grimt og følsomt univers. Man ved at det de har på hjertet, må ud, og det er knivskarpt.

Hvis du skulle give et godt råd videre til nye kvindelige kunstnere, der er på vej ind i kunstverdenen? 

Man skal stå inde for sig selv, ikke følge forskellige strømninger, bare lave det som man virkelig vil, ikke være bange for at råbe mega højt.
Være opmærksom på om nogen prøver at spænde ben for dig.
Man skal prøve at omgive sig med mennesker som støtter og vil en det godt. Det har jeg opdaget hen ad vejen, man har brug for gode folk omkring sig, til at spare med og til opbakning. Det er meget vigtigt. 

Hvordan har det at du er kvinde påvirket din karriere?

Hvis man havde spurgt mig da jeg var helt ung på akademiet, og også et par år efter det, - om det gjorde en forskel, at jeg er kvinde der er kunstner, om jeg skulle kunne klare mig dårligere end en mand,- så ville jeg havde sagt, at vi var lige.
Mænd og kvinder er lige. Det har vi jo også hørt i vores opvækst, i hvert fald i min generation.
Men sådan er virkeligheden bare ikke. Der er mange led i den problematik. Men et af de store problemer i kunstverdenen, tror jeg, er den selvtillid som hos kvinder ikke bliver dyrket. Kvinder får ikke de samme chancer i kunsten som mænd, historisk set.
Det betyder utroligt meget for en kunstner, at nogen støtter og tror på det man laver. Man skal have mulighed for at udfolde sig f.eks i museale sammenhænge, man skal støttes finansielt, bakkes op ad andre kunstfaglige personer… hvis det ikke opstår for en kunstner, bliver man mindre - kunsten bliver mindre, den tør ikke så meget.
Det er en spiral, man kan blive kørt op og løftet frem, eller man kan blive holdt nede, og lukket ude af “cigarklubben”. Og her bliver kvinder forfordelt. 

Forfølger du specifikke temaer i din kunst - og hvis ja, hvilke og hvorfor?

Jeg ved ikke om man kan sige, at jeg foretrækker det eller forfølger det. Men jeg har flere gange brugt motivet af en kvinde der bokser. Dette motiv skiller sig ud fra det meste andet jeg laver, men hun dukker op ind imellem. Den måde jeg maler hende på, er også anderledes end mine andre værker. Hun er et slags symbol for mig, på det at være kunstner, at arbejde med maleriet og i det hele taget at være en del af kunstverdenen. Den er meget hård, og man skal være beredt på at få tæsk, sådan er det. Så hun passer ind. Jeg ønsker at man ser mine værker som ét hele og bokseren er som en slags forsvar jeg stiller op, I kan bare komme an, jeg slår igen. 

Hvor står du på feminisme-skalaen og kvinders kamp for lige rettigheder i kunstverdenen?

Jeg er blevet feminist med årene. De sidste år har feminismen optaget mig mere og mere. Jeg ser grunde til, selvfølgelig at være feminist, i alle mulige hjørner og kanter i samfundet. Da min datter gik i 9. klasse, kom hun hjem og sagde, at feminister var en helt bestemt slags kvinder, i hendes klasse omtalte man feminister på samme måde som i 70erne, som nogen der var meget udskældte, pinlige og nogen som ikke kunne lide mænd. Jeg kunne mærke at de i den klasse, og på den skole, stadigvæk havde gammeldags kønsroller. Det er jo helt vildt, at den indstilling stadigvæk findes i vores samfund, og det skal man være opmærksom på. Undertrykkelsen af kvinder er stadigvæk i fuldt flor også i Danmark.
Jeg syntes det er så vigtigt at tale med unge mennesker om ligestilling mellem alle køn. Der er stadigvæk lang vej, men der foregår bestemt en stor udvikling nu og de 20-30-årige er begyndt at råbe rigtig højt. Det er et godt tegn.

Hvad er det mest udfordrende ved at være kvindelig kunstner? 

At give mig selv lov til at fylde noget. At tro på den styrke der er i mit maleri. Jeg har hørt det udtalt at “det jeg laver er fedt, fordi jeg maler som en mand” hvad er det dog for noget og sige? Jeg maler som mig, sådan er det. Mine malerier er ikke mig, de er værker jeg har lavet, og den største udfordring er, at få publikum til at opleve dem uden nogen m/k baggrund.
  

Hver mandag bringer vi et nyt interview med en kvindelig kunstner. Følg med i MUNTHE ART MONDAY her.