SOMMER SALE! Spar op til 60% på dine favoritter. Shop her >>
EN DE NL
Log ind Søg
Kurv (0)

MUNTHE ART MONDAY: Shefali Ranthe

Navn: Shefali Ranthe
Profession: Billedkunstner, Grafisk Designer
Hjemmeside: www.shefali.dk
Instagram: @shefali.ranthe

Introducer dig selv og hvad du laver

Jeg hedder Shefali Ranthe. Jeg er adopteret fra Bangladesh og kom til Danmark som 6-7-årig. I 2008 flyttede jeg til Dubai, hvor jeg boede i 10 år og arbejdede intensivt med min kunst. Jeg har nu været tilbage i Danmark i København siden slut 2017.

Jeg er international billedkunstner med base i København og Dubai. Jeg er uddannet Grafisk Designer (1994). Jeg har også en bachelor i pædagogik og æstetik på VIA, University College, Aarhus, (2008).

Jeg har altid været kreativ med mine hænder, men drømmen om en kunstnerkarriere tog for alvor fart i Dubai 2008. Jeg havde min egen kunstnerskole, hvor jeg hovedsalig underviste expat kvinder (udenlandske kvinder bosat i Dubai). I min tid i Dubai underviste jeg også på ’Mawaheb’, en kunstskole for udviklingshæmmede støttet af Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum, Sheikh af Dubai. I forbindelse med min tid hos Mawaheb blev jeg hyret til at designe verdens største Abaya (arabisk kjortel til kvinder) den kom endda i Guinness rekordbog i 2015.

Ud over at være fuldtidskunstner blev jeg ofte hyret som kunstkurator på de større kunstudstillinger fx: Art Dubai og World Art Dubai samt mentor ved det Amerikanske Universitet i Dubai.

Kunsten har altid betydet meget for mig. Jeg udtrykker min personlighed og mine følelser mens jeg maler. Mit udtryk er altid noget som fører til livsglæde og tager altid udgangspunkt i det positive og det genkendelige fra min hverdag.

Forklar din proces

Jeg arbejder ofte i et kaos af farver, hvorefter jeg søger for at skab ro ved at have en nedtonet ensartet farve som baggrund. Jeg elsker at arbejde med noget genkendeligt, men det behøver ikke nødvendigvis at være det, som vi kender fra den virkelige verden, hvor alt er symmetrisk og struktureret. Jeg prøver at putte flere historie ind i samme billede.

Jeg har som regel en skitse og lille idé om hvad jeg vil have frem, når jeg går i gang, men jeg nyder en ukontrolleret og intuitiv tilgang til værket. Derfor kommer der ofte mange lag og historien bliver opbygget undervejs. Jeg bruger hovedsagelig akryl og oliefarver men er ikke bange for at udfordre mig med andre teknikker. Jeg elsker at arbejde med forskellige materialer, især kollage, sand, blæk og tekstil. Jeg forsøger altid at skabe en parallel verden, hvor man bevæger sig så frit som man gør inden for fantasi og drømme.

De kraftige farver er vigtige for mig. De giver mig energi og lyst til at male. Farver er mit liv, og farve giver liv til mine lærreder.

Mange af mine værker hedder ”Fashionista”. Mode vil altid være en del af kunsten, og derfor vil både kunst og mode altid være forbundet. Jeg bliver tit inspireret af mine kjoler til mine værker. Mønstre og farver giver en helhed når værket er slut. Jeg opfinder mange elementer i min kunst. Jeg bruger især dyrene som kommunikationskanal. På et mere spirituelt plan symboliserer de vejvisere og de guider mig undervejs, både i mit arbejde og i mit liv. I min kunst symboliserer fugle eksempelvis frihed og fiskene symboliserer velstand, drømme eller ønsket om det gode liv.

Hvad - efter din mening - gør en stor kunstner?

Jeg synes at de kvaliteter, som store kunstnere har til fælles er, stædighed, lidenskab og lysten til at udvikle sig. De er dedikerede, er selvkritiske, er sårbare og udholdende. Alle kan lave kunst, men du kan genkende stor kunst ved følelsen, som værket får dig at føle. Kunst skal få dig til at føle noget. Det kan være glæde, forundring, men også svære følelser. Jeg håber, at alle store kunstnere har et dybt ønske om at udvikle sig og vokse. Jeg synes det er vigtigt at man som kunstner får en forståelse af, at der aldrig er en målstreg, når det kommer til kunst – Processen er det vigtigste.

Hvilke andre kvindelige kunstnere inspirerer dig, og hvorfor?

Som kunstner er det afgørende at blive inspireret og at inspirere andre. Inspiration får os til at opdage nye muligheder, ved at tillade os at overskride vores almindelige oplevelser og begrænsninger. Selve livets formål er i min optik at udvikle sig hele tiden. Derfor har det været vigtigt for mig at finde forskellige anerkendte internationale kunstnere rundt om i verden.

Jeg besøger ofte kunstnernes hjemegen for at forstå og opleve kilden til deres inspiration. Blandt andre har to fantastiske mentorer, Joanne Corneau (Corno) fra Canada og Lita Cabellut fra Spanien været store inspiratorer for mig. Begge kvinder maler på store lærreder, hvilket jeg selv elsker. Et lærred kan ikke blive stort nok for mig! De to kvinder er vanvittige talentfulde og meget forskellige, men begge maler kvinder i forskellige former og farver som jeg selv gør. Corno er desværre død i dag. Lita og jeg har udstillet sammen på The National Art Museum of China, Beijing 2019.

Frida Kahlo (1907-1954) har inspireret mig i mange år. Jeg elsker den måde, hun bruger sig selv på. Hun er kendt for både sin kunst og sin politiske aktivisme. Hendes arbejde og hendes liv inspirerer mig af to årsager: Hun definerede sin egen unikke stemme uden undskyldninger og vi bruger begge ofte dyr i vores kunst som kommunikationselement.

Jeg har selv holdt oplæg og været mentor for kunstnere og har været mentor for et kvindehold på Det Amerikanske Universitet i Dubai. Det er en fantastisk oplevelse at inspirere andre.

Hvordan ser du, at kunstscenen har håndteret kønsbalancen siden du begyndte din karriere?

Det er bestemt blevet bedre, men absolut ikke godt nok. Sandheden er, at kvinder aldrig er blevet behandlet lige i forhold til mænd i kunstverdenen. I dag forbliver kvinder underrepræsenterede og undervurderede på museer, gallerier og i auktionshuse.

Usikkerheden ligger i at museerne er ren forretning. Det er min oplevelse, at de foretrækker mandlige kunstnere frem for kvindelige pga. økonomisk sikkerhed. Dog kommer kvinderne frem i lyset på den internationale kunstscene og dette tror jeg fortsætter i fremtiden.

På baggrund af bl.a. en undersøgelse på Oxford Universitet, som konkluderede at mænd får betalt 38% mere i honorar og opnår bedre udstillinger globalt end kvinder, var jeg med til at illustrere denne ulighed ved udstillingen ”Art Gap” ved World Art Dubai 2019. I udstillingen demonstrerede kvindelige kunstnere denne forskel ved at udstille malerier som kun var dækket af maling på 62% af lærredets overflade. ”Art Gap” fik tre priser og skabte fokus på kvindelige kunstnere i Dubai.

I Danmark er det svære at blive set, især hvis man er ufaglært. Hvis man ikke kommer fra en rigtig akademisk kunstskole, så opfattes man ikke som ”rigtig kunstner”. Det er selvfølgelig noget vrøvl! Kunsten taler for sig selv og kunst går ikke på universitet eller i skole. Kunst lever og ånder. Det er publikummet der afgør hvornår kunst er stort. Min erfaring er, at alt kreativitet kommer indefra. Som ufaglært kan man have en fordel ved, at man ikke er blevet formet af en underviser eller professor. Min holdning er at teorien kan læres og at kreativiteten kommer indefra!

Til gengæld burde der være flere gallerier ejet af kvinder, som hjælper nye kvindelige kunstnere med at få fodfæste indenfor kunstverdenen. Fra businesskvinde til kvinde businesskvinde!

Hver mandag bringer vi et nyt interview med en kvindelig kunstner. Følg med i MUNTHE ART MONDAY her:

MUNTHE ART MONDAY