SOMMER SALE! Spar op til 60% på dine favoritter. Shop her >>
EN DE NL
Log ind Søg
Kurv (0)

MUNTHE ART MONDAY: DORTHE HØCK

Navn: Dorthe Høck
Skulptør og Muralist
Instagram: @dorthe_hoeck_studio

Introducer dig selv og fortæl om, hvad du laver

Jeg hedder Dorthe og holder til i Nordsjælland, hvor jeg også har mit studio, i et gammelt, tidligere hospital fra 1837.

Min indføring i kunsten, ligger mange år tilbage, hvor jeg gennem nogle år boede i Californien og delte et gammelt victoriansk hus med udøvende kunstner og underviser i Art Studio Courses at UC Davis, Terry Olsson. Terry tog mig dengang i “Mesterlære” og da jeg flyttede tilbage til Danmark, kastede jeg mig over figurative murals, hvor det idag mest er skulpturering, der optager mig (dog laver jeg også stadig murals indimellem).

Mit omdrejningspunkt er det nonfigurative abstrakte, organiske og taktile. Når jeg skaber mine værker, skal det hele gå op i en højere enhed med æstetik, musik, lys og energi, hvor tiden står stille og det eneste der ér, er mig, lyrikken i musik og mine skabende hænder i æstetiske omgivelser.

Jeg har sjældent en vision upfront om, hvilket udtryk mine værker skal rumme, formen udfolder sig først i processen, når jeg modellerer. Jeg arbejder med lys- og skyggevirkninger og taktile overflader, af hhv. pigmenteret knust marmor og siet sand, fra den lokale strand. Udtrykket ændrer sig, alt efter vinklen hvorfra beskueren iagttager. Formsproget i mine skulpturer rummer ro, men også bevægelse. Flere af de mindre kan vendes, drejes og placeres på forskellige vis, det giver mulighed for flere udtryk i en og samme og at linjer kan følges med øjet og kædes sammen.

Kan du forklare nærmere, hvordan det at være kvinde, har påvirket din karriere

Personligt har jeg i min karriere ikke mødt forhindringer ift. det at være kvinde. Jeg er opdraget med at skulle kende mit eget værd og at “have en stemme”, derudover har jeg nok den generelle indstilling til livet, at alt er muligt, indtil det modsatte er bevist. Tillige med kunsten, har jeg en NLP diplom uddannelse, en baggrund i Entomologi, samt en solid baggrund indenfor salg, marketing og forhandling fra globale virksomheder, med fokus på kvinder i ledende positioner. Disse kompetencer er gode, ved lejlighed, at kunne trække op af rygsækken.

Hvilken anden kvindelig kunstner inspirerer dig og hvorfor

Der er jo rigtig mange fantastiske kvindelige kunstnere, men hvis jeg skal fremhæve en, bliver det Terry Olsson, min tutor, feminist og aktivist kunstner. Hendes rebelske selvtillid reflekteres i hendes kunst, som tæller skulpturer, tegning og malerier, meget inspirerende.

Derudover kan jeg blandt mange mulige fremhæve Hilma af Klint, Louise Bourgeois, Barbara Hepworth, Sonja Ferlov Mancoba, Anne Marie Carl-Nielsen og “Gertrude Stein”

Hvad har været det mest udfordrende ved at være kvindelig kunstner

Det har ubetinget været tiden hvor jeg besluttede at være kunstner på fuld tid, med 2 små babyer. Det var en mega hård tid, idet min mand på det tidspunkt også startede som selvstændig. Der var kritiske holdninger fra omgivelserne til, hvorfor “jeg, som kvinde” ikke kunne vente til min mands virksomhed var mere etableret, men vi støttede op om hinanden i vores drømme og valg og så måtte omverdenen have de holdninger de nu måtte have. Når det så er sagt, så var det også en tid med bekymringer og dårlig samvittighed som mor, kæreste, veninde mv.

Hvad vil du gerne have folk bemærker i din kunst

Det er store følelser og sanselighed jeg kanaliserer ud i mine værker, så jeg håber folk oplever en sansefornemmelse. Jeg oplever ofte folk blive rørte og det fortæller mig, at de kan se sårbarheden og forstår min arbejdsproces i værkerne.

Derudover vil jeg gerne have, at man bemærker diversiteten i min kunst. Alle mine værker er meget forskellige, men bærer alle mit footprint.

Hver mandag bringer vi et nyt interview med en kvindelig kunstner.

Følg MUNTHE ART MONDAY her

Dorthe Høck udstiller på Galleri Juul d. 14. - 18. april 2022.