SOMMER SALE! Spar op til 60% på dine favoritter. Shop her >>
EN DE NL
Log ind Søg
Kurv (0)

MUNTHE ART MONDAY: DANIËLLE VAN HERK

Website: daniellevanherk.nl
Insta: Instagram: @daniellevanherk_art
Facebook: stijlcompagnie

Introducer dig selv og fortæl os om, hvad du laver

Mit navn er Daniëlle van Herk og jeg arbejder som abstrakt maler. Jeg bor i en lille malerisk by i det sydlige Holland sammen med min mand og mine tre børn. Som tidligere interiør designer, besluttede jeg mig for at ændre karriere for næsten tre år siden. Endelig kunne jeg lægge alle mine arbejdstimer i min største passion; at male abstrakt.

Sidenhen har jeg arbejdet på flere kollektioner. Du kan følge mit liv som kunstner og de værker jeg laver på de sociale medier (Instagram, Facebook, LinkedIn og Pinterest), gennem mit nyhedsbrev og på min hjemmeside. De fleste af mine værker bliver solgt gennem online studio besøg og gennem online gallerier.

Processen med at kreere mine kunstværker føles lige magisk hver gang. Struktur og tekstur bliver påført lag efter lag. Nogle gange glat og kraftfuldt. Andre gange er det mere diskret og transparent. Jeg kan godt lide at søge efter farver og applikationen af maling kan ende ud med flere resultater. Derefter kigger jeg på om det er uigennemsigtigt eller transparent, tyktflydende eller meget fortyndet.

Jeg påfører malingen med paletknive, linealer, svampe, klude og med fingrene på store canvaser eller mindre paneler.

Over tid har min tilgang ændret sig fra at bruge mættede farver til at bruge mere transparente og rytmiske farver. Det dynamiske og kraftfulde er noget af det, som karakteriserer mine værker bedst. Med eksperimentelle teknikker stimulerer jeg innovation og udvikling i mit arbejde.

Kan du forklare nærmere hvordan det at være kvinde har påvirket din karriere?

Jeg begyndte min karriere som grafisk designer, da jeg var i mine tyvere. Da vores første barn blev født, blev jeg mor på fuld tid. For 24 år siden ændrede mit liv sig markant. Kort tid efter fødte jeg tvillinger. Jeg husker tilbage på den tid som værende meget hektisk med tre babyer, som jeg skulle tage mig af. Fordi min mand var nødsaget til at rejse en del med hans arbejde, følte jeg, at det var bedre at sige mit job op og gå derhjemme med børnene. På den måde kunne jeg bedst være der for dem.

Senere begyndte jeg at male i min fritid i et tomt rum, som vi havde i vores hus. Samtidigt arbejdede jeg to dage om ugen i min mands firma. Da børnene blev større, begyndte jeg at studere interiør design og begyndte også at arbejde freelance som interiør designer. I mellemtiden fortsatte jeg med at male og sælge mine værker. Indtil vores sidste flytning, hvor jeg følte, at jeg skulle ændre retning og gå 100% efter at leve som kunstner. På det tidspunkt var jeg lige fyldt 50 og følte, at det var tid til at dedikere min tid til det, som gør mig gladest. Det var den bedste beslutning for mig selv; jeg kunne ikke være gladere. Jeg havde fundet min retning.

Da jeg første gang kiggede tilbage på min karriere, fortrød jeg, at jeg ikke havde taget det valg noget før. Men jeg indså, at alle mine erfaringer og valg som jeg tog, har gjort mig til den kunstner, som jeg er i dag. Det er noget, som jeg er meget taknemmelig for.

Hvilken anden (kvindelig) kunstner inspirerer dig og hvorfor?

Jeg beundrer enhver kvinde (kunstner eller ej) der under svære omstændigheder og i et modarbejdende miljø, stadig vælger at tro på sig selv og det hun laver. Specielt kvinder i ikke-vestlige lande og fra tidligere tider, hvor omstændighederne og mulighederne er anderledes fra Vesten.

Lige nu læser jeg en bog om Jeanne Bieruma Oosting (forfatter: J. Withuis), en kunstner som præsenterede sig selv som kunstner til en udstilling i Paris i 1936. Hun kom fra en meget velhavende frisisk familie, hvor det ikke var en mulighed, at hun skulle være en arbejdende kvinde. Hun skulle blive gift og have børn. En meget fascinerende historie at læse.

Hvad har været det mest udfordrende ved at være kvindelig kunstner?

Det mest udfordrende ved at være kvindelig kunstner at indtage sin plads i kunstverdenen. Det er stadig en verden domineret af mænd. Jeg er meget seriøs omkring mit arbejde og den tid og energi, som jeg lægger i det. Det er en business. Og jeg arbejder hårdt for det.

Hvad kunne du tænke dig at folk bemærker i dine værker?

Først og fremmest så maler jeg malerierne til mig selv. En af de bedste ting for mig ved at være kunstner er muligheden for at være kreativ, at starte fra bunden og så skabe et billede.

Glæden ligger i processen og de udfordringer jeg møder i midt arbejde med farver, værktøjer, teksturer og forskellige materiale. Derefter viser jeg mine kunstværker til min omverden. Ofte gennem studiebesøg, online møder, nyhedsbreve og sociale medier.

Jeg viser ofte videoer af mit arbejde med værkerne eller zoomer ind på detaljerne. Det er så tilfredsstillende, når almindelige mennesker og samlere ser den opmærksomhed jeg giver hvert enkelt af mine værker. Både lagene, farverne og strukturerne. Forhåbentligt overrasker de den beskuende dag efter dag og han eller hun vil kunne se nye aspekter af værket hele tiden. Det største kompliment jeg som kunstner kan modtage er, når folk beslutter at tage mine værker med hjem eller hænge det på deres kontor, så de kan beundre det hver eneste dag.

Hver mandag bringer vi et nyt interview med en kvindelig kunstner.

Følg MUNTHE ART MONDAY her