EN DE NL
Log ind Søg
Kurv (0)

MUNTHE ART MONDAY: Anna Aagaard Jensen

Navn: Anna Aagaard Jensen
Website: www.aaajns.com
Instagram: @aaajns

Introducer dig selv og hvad du laver.

Mit navn er Anna Aagaard Jensen. Jeg er designer og bosiddende i Rotterdam i Holland. Jeg har en bachelor i møbel fra KADK (Det Kongelige Danske Kunstakademi) og en master i fine arts & design fra Design Academy Eindhoven. Jeg arbejder indenfor spændingsfeltet mellem kunst og design, hvor jeg skaber skulpturelle objekter med fokus på repræsentation af kvinder, kvindekroppen og det feminine, som jeg ser og oplever det. Udover min egen praksis, er jeg en del af kunstner- og designkollektivet Morph og underviser på kunst- og design akademiet Gerrit Rietveld Academy i Amsterdam.

I mit arbejde forsøger jeg at skabe alternative fortællinger til virkeligheden via mine objekter. Design, der rækker ud over dets egen funktionalitet. I mit virke er det vigtigt for mig, at kvinden er i centrum. Derfor prøver jeg i mine projekter at give plads til, at den kvindelige krop er i fysisk sameksistens med objekterne – fx ved at bringe en anderledes funktion i spil. Eller ved at lade objekterne stå alene og fortælle en anderledes historie, der repræsenterer en mangel i vores hverdag.

Kan du forklare nærmere hvordan det at være kvinde har påvirket din karriere?

Det at være kvinde er det, som har skabt – og er – min karriere. Mit udgangspunkt (i min egen praksis) er at rette fokus på mit eget køn og det gør jeg også ud fra egne oplevelser og erfaringer på egen krop. Kvinder er diverse, såvel som andre køn er. Der er ikke et facit for, hvad det vil sige at være kvinde og samtidig er kvindelighed subjektiv. Derfor bør den hverken dikteres eller vurderes af andre eller samfundet.

Hvilken anden (kvindelig) kunstner inspirerer dig og hvorfor?

En af mine største idoler er Sarah Lucas. Jeg beundrer virkelig hendes arbejde. Hendes kunst har også hjulpet mig til at finde mig selv, min stil og givet mig en tro på, at jeg gør det rigtige. Første gang jeg så en af hendes værker i virkeligheden, Eros på Charlottenborg, fik jeg en klump i halsen og kneb en lille tåre. Samme år udstillede jeg selv to stole i samme udstilling som hende og det var jeg meget beæret over.

Hun har banet vejen for kvinder, som jeg selv, og skaber ting, der går mod normerne og skubber til vores alles forståelse og syn på hinanden. Jeg kan godt lide den måde, hun taler om køn, seksualitet og hierarki på. Og hun gør det med et glimt i øjet og en fed attitude. Hun er sjov og provokerende på samme tid. Det er som om, at hun rækker en fuck-finger til mig og griner mig lige i ansigtet, men samtidig sætter hun en masse tanker i gang i mig. Det er forfriskende.

Hvad har været det mest udfordrende ved at være kvindelig kunstner?

At blive taget seriøst. Ikke nødvendigvis aspektet af mit køn, men mere kombinationen af, at jeg er kvinde og de ting, som jeg arbejder med og skaber. Jeg skaber, hvad der anses for at være meget feminine og farverige objekter, som af nogle anses for at være pige-agtige og derfor irrelevante. Men netop det er grunden til, at jeg fortsætter og ser mine objekter som relevante i en nutidig kontekst. Det handler om narrativer og om at passe ind i bestemte bokse. Man kan være ekstremt feminin og ekstrem skarp. Køn, udseende og identitet bør ikke afgøre hvordan vi ser hinanden eller om man er mere eller mindre værd. Sådanne synspunkter kan kommunikeres gennem kunst og i mit tilfælde design. Design er objekter vi lever med på daglig basis og de påvirker den måde vi fremstiller os selv på og den måde vi opfører os på. Design, såvel som mode, kan få os til at føle os selvsikre og skønne for vores egen skyld.

Hvad kunne du tænke dig at folk bemærker i dine værker?

Jeg håber, at mine værker vækker noget i folk. En følelse af styrke og kontrol, men også vrede og lyst til at blive en del af objekterne og deres hensigt. Jeg håber, at det giver en lyst til at omfavne feminitet, dyrke og kultivere det feminine og vores kvindelighed. Jeg er en optimistisk pessimist, så selv om mine værker til dels har til formål at påpege nogle mangler eller fejl, som jeg ser i vores samfund og sameksistens. Så håber jeg også, at det samtidig giver en glæde og mulighed for fornyelse og forandring.

Hver mandag bringer vi et nyt interview med en kvindelig kunstner. Følg med i MUNTHE ART MONDAY her.