EN DE NL
Log ind Søg
Kurv (0)

MUNTHE ART MONDAY: Mette Rix

Præsenter dig selv og, hvad du gør.
Jeg hedder Mette Rix .Jeg er Billede- og Tekstilkunstner. I mit virke har jeg arbejdet med mange forskellige medier og teknikker, bl.a. oliemaleriet, tegning og glasmaleriet, men de seneste år har jeg især fordybet mig i enorme linoleumssnit (310x120 cm), som jeg trykker på silkebaner. Det er især det uigenkaldelige i konsekvensen i snitteteknikken, der fascinerer mig. Lige nu udstiller jeg på Kunstetagerne i Hobro, Museum for Moderne Kunst.
De sidste måneder har jeg arbejdet med studier af blomster. Blomster i forskellige stadier, vilde blomster og haveblomster. Jeg har arbejdet på papir med tørpasteller og farveblyanter.

Hvad jeg laver?
Hyldester til Livet ...
Se flere af mine værker på: www.metterix.com eller i bogen “Tekstilkunst i Danmark 2008-2018” udgivet af Forlaget på Tredje. Jeg er medlem af BKF - Billedkunstnernes Forbund og KKS - Kvindelige Kunstneres samfund.

Hvad er det mest udfordrende ved at være kvindelig kunstner ?
Det mest udfordrende ved at være kvindelig kunstner har været at bære eller blive båret af Ensomhed. Jeg har levet og lever med Ensomheden. Da jeg var yngre var det en gennemgribende følelse. Som jeg voksede ind i Livet fik Ensomheden mere karakter af en tilstand, en måde at være i Livet. Et arbejdsrum, et muligt Rum, et mulighedernes Rum. Måske knytter ensomheden sig til en del af kvindelivet? Måske er ensomheden et vilkår, der hører med som Kunstner? Måske en betingelse i Livet? Lykkeligvis har jeg haft mennesker, som har støttet mig, som har kaldt ... lokket med ærlighed .. kaffe og snak.

Navn: Mette Rix
Instagram: rixpaint
Hjemmeside: metterix.com

Forklar din process.
Jeg betragter... En proces begynder ofte, uden jeg ænser det. En betagelse, som ikke manifesteres. Måske tegner jeg lidt ... måske tar’ det fat. Jeg arbejder intuitivt, ikke i koncepter. Teknikken, værktøjet, materialerne har jo een dialog i sig. Min del er at lytte. Jeg sender små liner ud, indkredser områder, afsøger på et utal af måder. Jeg tegner... småtegner… og i processen træder essensen frem om, hvad det er, jeg er i gang med at fortælle. Jeg arbejder i lange træk, ofte med flere værker på samme tid, fra flade til flade.
Og Tiden bliver en faktor, at give tid ind som arbejdet fordrer det. Rytmen i arbejdet træder frem, hver gang på sin egen måde.

Hvilken indvirkning har COVID 19 haft på dit arbejde ?
I Marts måned 2020 befandt jeg mig i en lejlighed, hvor jeg netop var flyttet ind. Der var ikke rigtig noget som fungerede, og jeg havde intet værksted. Jeg havde en stak glas, pakket ind i brunt papir og farver i to kurve. Jeg malede og sov og malede. Jeg malede 35 billeder i formatet 30 x 25 cm. Billederne blev til under Titlen “I alle Verdener“. Jeg beskrev stigmatisering, håbløshed, at række ud efter intet, at række ud efter bare lidt, strenghed og opgivenhed. Jeg beskrev blindhed og genkendelse. Glasbillederne er malet med hinterglasteknik, hvor Billedfladen males spejlvendt i forhold til den side af glasfladen, hvor billedet beskues. Det var en særlig Tid.. en Tid som ændrede Tiden.

Hvis du kunne eje et kunstværk, hvad ville det være og hvorfor ?
Hvis jeg kunne eje ét kunstværk, ville det være “Allegory of Winter” af Remedios Varo fra 1948. Værket er gouache på papir, 44 x 44 cm. Når jeg ser dette billede, smiler jeg. Jeg ville utroligt gerne kunne se det.. gå forbi det, flytte en stol hen og nyde det, eller skære brød og se op på det’.. maleriet. Værket kan ses på Dronning Sofias Museum i Madrid.


Fotograf: Søren Friis

Hver mandag bringer vi et nyt interview med en kvindelig kunstner. Følg med i MUNTHE ART MONDAY her.