SOMMER SALE! Spar op til 60% på dine favoritter. Shop her >>
EN DE NL
Log ind Søg
Kurv (0)

MUNTHE ART MONDAY: YASMINE AMAL

Instagram: @yasmineamal.art

Introducer dig selv og fortæl os om, hvad du laver

Mit navn er Yasmine Amal og jeg er en selvlært kunstner. Jeg er født af marokkanske forældre i Tyskland. Jeg er vokset op i en konservativ familie, og prøvede derfor altid at tilpasse mig mellem realiteterne som et tredjegenerationsbarn. Jeg er glad for, at jeg kan kalde Berlin mit hjem, da dette også gør det nemmere.

Kunst spiller en stor rolle i denne proces. Igennem mit arbejde forsoner jeg den del af mig, som søger at adressere min feminine energi, og den der ønsker at forbinde med sine forfædres rødder, velvidende om at dette afslører aspekter om min identitet, som jeg skal forstå undervejs. At male er en form for dybtgående selvudforskning for mig. Jeg føler mig inspireret af den nordafrikanske kunst og flådens liv, hvilket jeg visualiserer i både farve og former.

Kan du forklare nærmere hvordan det at være kvinde har påvirket din karriere?

Igennem min kunst, dykker jeg dybt ned i min kulturelle feminine spiritualitet og komponenter af min identitet, som har for lidt plads i mit hverdagsliv.

Som en feminist kunstner, er mit mål at nå ud til så mange mennesker muligt, og hjælpe med at udvikle os som et kollektivt sammenfund. Det giver mig en følelse af glæde og stolthed, at mit arbejde appellerer til både mit fællesskab i Marokko og den erfarne indenfor kunst.

Jeg ønsker, at min kunst er med til at bidrage til vores fælles mål og nedjustere fordomme og antagelser af kunstscenen. Den nordafrikanske kultur, specielt Amazigh kulturen, har længe været kendt som barbarisk, hvorfra den koloniske betegnelse ”berber” stammer fra.

Hvilken anden (kvindelig) kunstner inspirerer dig og hvorfor?

Jeg blev først inspireret af farverne som Anbar El Mokri brugte, da de symboliser den vibrerende kunstarv af Marokko. Jeg blev helt forelsket i kompositionen og formerne af Petra Schott, Maja Dlugolecka og Alice Neave, for deres evner til at skabe kunst i kaosset.

Jeg er også inspireret af alle de kvinder, som aldrig ville kalde sig for en kunstner, men stadig former hverdagsting med så meget nåde – jeg tror på, at det er den fineste form af kunst.

Hvad har været det mest udfordrende ved at være kvindelig kunstner?

En stor udfordring har været at håndtere forventningen jeg har til mig selv, og den forventning fra dem omkring mig. Når jeg maler, prøver jeg at tilsidesætte disse tanker, og prøver at give plads til min intuition, selvom den ikke kommer naturligt.

Jeg tror at være en kvindelig kunstner, kan være en stærk søjle i den feministiske bevægelse. At kræve plads og fylde den uden at ville indfri nogen forventninger er så kraftfuld.

Jeg startede kun at male, da jeg var økonomisk sikret grundet min karriere som politisk videnskabskvinde. Før det, opfattede jeg kunst og malerier som noget utilgængeligt og luksuriøs. At kunne finde en dør ind til branchen er usynligt og forbliver kun til de inkluderende. At være en kvinde af farve er derfor et kæmpe privilegie. Jeg er glad for, at jeg har så fantastisk støtte fra min omgangskreds, som har hjulpet mig at opretholde min kreativitet.

Hvad kunne du tænke dig at folk bemærker i dine værker?

Vi lever i en hurtig udviklende verden, hvor stagnation skal undgås. Jeg håber, at min kunst kan inspirere mennesker til at dvæle ned i gear, mens de engagerer med lagene og formerne. Mine malerier er meget dramatiske og dynamiske – produkter fra holdt-tilbage- kreativitet – og endnu har de en beroligende og absorberende effekt på mig, og jeg håber, at det har det på andre også. Nogle af dem vil guide dig, mens andre vil få dig til at forsvinde væk i detaljerne.

Yasmine har vores JAFFIE strik, JELODA nederdel og VARUN kjole på.