SOMMER SALE! Spar op til 60% på dine favoritter. Shop her >>
EN DE NL
Log ind Søg
Kurv (0)

MUNTHE ART MONDAY: SÓLEY RAGNARSDÓTTIR

Navn: Sóley Ragnarsdóttir
Instagram: @soleygendary
Profession: Maler

Introducer dig selv og fortæl os om, hvad du laver

Jeg hedder Sóley Ragnarsdóttir. Jeg er uddannet maler, men jeg har en skulpturel tilgang til maleri, og malerierne trækker ofte inspiration og materiale fra mine omgivelser. Jeg flyttede fra Island til Danmark som barn, og har siden boet mange steder, blandt andet i Sønderborg, Frankfurt og Berlin.

Under covid-19 flyttede jeg til mit nuværende hjem ved i Thy ved Vesterhavet, og mit nye liv ved havet har på mange måder influeret mine værker og min første institutionelle soloudstilling Organizing Principles, som jeg netop har åbnet på O – Overgaden på Christianshavn. Jeg har lavet store øjne som mobiler formet af det materiale, man laver både og surfboards med, og mange værker er bygget op af servietter, fiskerreb, rav og muslingeskaller.

Kan du forklare mere om, hvordan det at være kvinde har påvirket din karriere? Og hvad har været det mest udfordrende aspekt ved at være kvindelig kunstner?

Jeg har som kvindelig maler overraskende tit hørt kommentarer, som på forskellige måder reproducerer en eller anden traditionel forventning eller kliché om kvindelige og mandlige malere: Hvis en kvinde maler malerier i stort format, fx, så bliver hun tit rost for at ”turde”. Det er er godt ment, men det afslører, at man ikke forventer det af en kvinde – udelukkende på grund af hendes køn.

Hvis man kigger på statistikker over, hvor mange kvindelige kontra mandlige kunstnere, der bliver udstillet og opkøbt på institutioner og gallerier, så er tallene nedslående. Der er helt klart stadig en forskel, og det er godt, at der kommer mere og mere fokus på det. Jeg har også oplevet at blive inviteret til en udstilling, fordi det gik op for udstillerer på fx en gruppeudstilling, at de ”manglede” kvinder på udstillingen og indså, at det ikke ser så godt ud.

Så jeg er opmærksom på mit køn i branchen på mange måder. Men er også på mange måder meget privilegeret: Som hvid person med fx en ressourcestærk familie bag mig.

Det er vigtigt at tale om kvinder som minoritet i kunsten... Men der findes også minoriteter, der er langt mindre grupper end ”kvinder”, hvis udfordringer også i den grad fortjener at blive fremhævet. Det håber jeg, der i fremtiden også kommer mere fokus på. 

Kan du nævne nogle andre kvindelige (kunstner), der inspirerer dig og forklare, hvorfor?

Jeg er uddannet fra akademiet Städelschule i Frankfurt under Amy Sillman og Monika Baer, og de er uundgåeligt store forbilleder for mig. I min tid på akademiet blev jeg bekendt med andre AbEx kunstnere såsom Lee Krasner, Elaine de Kooning og Joan Mitchell. 

Kunstnere som jeg er interesseret i lige nu, er blandt andet Laura Owens, Rochelle Feinstein, Charline von Heyl, Julia Chiang og Vivian Suter for bare at nævne nogle få. På Den danske scene kigger jeg på Jeannette Ehlers, Sif Itona Westerberg og Ursula Reuter Christiansen, som er tre vidt forskellige praksisser, men vildt spændende kunstnere. 

Hvad kunne du tænke dig, at folk bemærker ved dine værker?

Der ligger en enorm mængde af tid i mine værker, som måske er særlig tydelig i alle de uendeligt mange prikker, jeg har udsmykket både malerier, det speciallavede tapet og servietskulpturerne med. Jeg har også stået hele sommeren og skåret skummaterialet til øje-mobilerne ud i et værksted i Thy sammen med min far og pudset dem igen og igen og igen. Der ligges en form for intimitet i værkerne, når man sidder med dem i så lang tid, som jeg håber, man fornemmer. Måske kan det minde os alle sammen om at forsøge at sætte tempoet lidt ned.

Når man ser min udstilling, håber jeg også, at man får en fornemmelse af livet ved Vesterhavet, hvor mange forskellige størrelser og liv finder sammen. Livet ved havet, som for fiskerne er en arbejdsplads, ravjægerne en skattekiste og surferne en legeplads.

Sóley Ragnarsdóttirs udstilling Organizing Principles kan opleves på O – Overgaden Institut for Samtidskunst indtil 31. december. Fri entre.

Billede 1 Credit: Anders Sune Berg, Billede 2 Credit: John Calude Maier, Billede 3 Credit: Anders Sune Berg, Billede 4 Credit: Anders Sune Berg, Billede 5 Credit: Neven Allgeier, Billede 6 Credit: Joon Yeon Park, Billede 7 Credit: Anders Sune Berg