EN DE NL
Log ind Søg
Kurv (0)

MUNTHE ART MONDAY: KIRSTY WHITEN

Navn: Kirsty Whiten
Website: www.kirstywhiten.com
Instagram: @kirstywhitenstudio
Land: Skotland

Introducer dig selv og fortæl os om, hvad du laver

Jeg hedder Kirsty Whiten, er kunstner og kommer fra Skotland. Jeg skaber tegninger og malerier om mennesker, ved brug af kroppe og figurer til at fortælle historier og til at udfordre seernes forventninger. Mine malerier ses og føles levende. De indeholder energien af livet og tilstedeværelsen af mine emner, og jeg kan lide at der er elementer af ubehag til stede, som lægger op til spørgsmål og reaktioner. Jeg benytter lyse farver og detaljer for at drage folk og skabe en effekt.

Jeg skaber små detaljerede malerier, store oliemalerier samt store vægmalerier på offentlige steder. 

Kan du forklare mere om, hvordan det at være kvinde har påvirket din karriere?

Jeg er blevet inspireret af feministiske tanker til at skabe kunstværker, der fortæller en ærlig og rå historie om eksistens og identitet. Det har føltes så vigtigt og kraftfuldt at være en del af denne bredere diskussion og bevægelse. Det har givet mig mod på at tage chancer og være modig. Det har været vigtigt at synliggøre empowerment.

Kan du nævne nogle andre kvindelige (kunstner), der inspirerer dig og forklare hvorfor?

Jeg elsker så mange kvindelige kunstnere; Paula Rego, Kathë Kollwitz, Frida Kahlo, Nan Goldin, Marlene Dumas, Maria Lasnig, Dorothea Tanning, Ana Mendieta, Alice Neel, Robin F Williams og så mange flere. Alle disse kunstnere udforsker livet gennem historiefortælling om kroppen, kvinders væsentlige eksistens, og hvad der kan siges med kroppens sprog om alt, hvad der foregår: lagene nedenunder, psykologien og følelseslivet, seksualiteten og identiteten. Der er intet undskyldende over deres arbejde.

Jeg arbejder i øjeblikket med en vidunderlig performancekunstner fra København, Linh Le (@linhle_explorer), som er en stor muse for mig – hun praktiserer Butoh dans og har et utroligt instinkt til at blive et med den vilde natur.

Hvad har været det mest udfordrende aspekt ved at være kvindelig kunstner?

Jeg tror, jeg har været nødt til at overvinde folks pleaser-tendenser, som er en del af den kvindelige sociale betingelse. Dette har betydet, at jeg ikke har været så selvhævdende og fremad skubbende, som jeg ellers havde brug for at være til tider. Jeg arbejder på dette på mit femogfyrrende år - at være i min magt, og det føles som om, at det er hvad denne fase af livet handler om for mange kvinder.

Jeg tror, at det har haft en stor påvirkning på min karriere at få to børn, selv om deres far er meget engageret, og vi forsøger at dele balancen i familielivet – at være mor er bare et kæmpe arbejde. Jeg kæmper nogle gange med dette, (og jeg tror ikke rigtig, der er en balance, der holder det hele på én gang. Jeg er nødt til at skifte prioriteter). Men jeg ville ikke ændre på mit engagement med mine børn for noget andet.

Hvad kunne du tænke dig, at folk bemærker ved dine værker?

Jeg vil elske, at folk ser nye muligheder for sig selv, og accept af andre i de identiteter, jeg udforsker i mit arbejde. Jeg forsøger at dele et budskab om befrielse og empowerment. 

Hver mandag bringer vi et nyt interview med en kvindelig kunstner.

Følg MUNTHE ART MONDAY her