SOMMER SALE! Spar op til 60% på dine favoritter. Shop her >>
EN DE NL
Log ind Søg
Kurv (0)

MUNTHE ART MONDAY: JANNI MAI LARSEN

Navn: Janni Mai Larsen
Instagram: @janni_mai
Facebook: @jannimaistudio
Profession: Billedkunstner
Fra: Danmark

Introducer dig selv og fortæl os om, hvad du laver

Jeg er udøvende kunstner på 45 år, uddannet fra det Fynske og det Kongelige Danske Kunstakademi og er bosat på Vestamager i København

Jeg er opvokset i provinsen på Lolland, langt fra byens lys i en helt almindelig arbejderfamilie i 80èrne. Som barn har jeg altid været meget kreativ og fantasifuld. Bag mit barndomshjem var der marker og store, grønne, vilde områder, hvor jeg legede og lavede huler og forestillede mig ofte jeg var i et slags eventyrunivers, hvor der ingen grænser var imellem virkelighed og fantasi.

Mit barndomsunivers har helt sikkert præget min kunst i dag og jeg trækker stadig paralleller tilbage til universet i den store vilde baghave.

Jeg arbejder primært med maleriet og tegningen som medie. I min billedkunstneriske praksis arbejder jeg undersøgende i et figurativt fortællende univers. Jeg bevæger mig ofte et sted imellem lys/mørke- forfald/vækst- liv/død- æstetisk/uskønt, hvilket ofte gennemsyrer stemningen og tematikken i mine værker. Det er i dette spændingsfelt, jeg arbejder undersøgende og udforsker hvad der er muligt og ikke muligt.

Jeg inspireres og er optaget af naturen, samfundskritik, naturvidenskab, psykologien, den menneskelige psyke og spiritualitet. Forskellige filosofiske og esoteriske retninger.

Jeg drager ofte paralleller imellem en indre og ydre verden og arbejder med skjulte metaforer, symboler, budskaber og mystik. Der både kan repræsentere elementer fra underbevidstheden i det menneskelige sind, samtidig kan være referencer til den virkelige verden.

Kontrasten imellem magi-dystopi-en indre og ydre verden 

Jeg forholder mig samtidig også kritisk til den ydre verden - den verden vi lever i. Jeg er optaget af klimaforandringer, forsaget af storindustri, CO2 udledning, overforbrug osv. Hvordan det ændrer vores natur. Nogle vækster forsvinder og nye kommer til. Brugen af GMO, antibiotika, vækstfremmer er stigende og naturen bliver uvildigt menneskeskabt. 

Jeg er optaget af den skævhed-forvrængning-forandring- manipulation der sker af naturen. Kontrasterne, forfaldet, opblomstringen, tilblivelsen af måske The New Wild - Manipulated Nature

Kan du forklare mere om, hvordan det at være kvinde har påvirket din karriere?

Nu kender jeg jo af naturlige grunde ikke til andet end at være kvinde. Men umiddelbart tror jeg ikke mit køn har påvirket min karriere som kunstner. Når jeg kigger tilbage i mit liv, har jeg haft forskellige perioder. I mine 20’ere og tiden på akademiet, tror jeg, jeg havde en ret fandenivoldsk energi. Jeg gik på bar og drak mig fuld med drengene. Jeg havde et feminint ydre og et maskulint indre. Den maskuline energi hjælp mig på en måde frem i verden og jeg stormede også derud af.

Jeg fik flere censurerede udstillinger i træk, kom ind på kunstakademiet og debuterede på Charlottenborgs forårsudstilling og nogle gange fik jeg at vide, som om det skulle være noget særligt, at man skulle tro det var en mand der havde malet. Det hele varede lige indtil jeg fik min søn som 31-årig på mit sidste år på akademiet. Her forandrede alt sig og livet tog en kolossal drejning. Mit egocentrerede maskuline handlende og skabende mig, blev pludselig forvandlet til en næstekærlig, mild, omsorgsfuld og rummelig kvinde.

For mig, vil der som kvindelig kunstner altid være tiden inden jeg blev mor og tiden efter jeg blev mor. Det at være kvindelig kunstner og mor er et paradoks. I flere år var der hos mig en slags higen efter friheden. Tankefriheden. Friheden til at kunne tænke mine egne tanker igen. Være kunstner og bare være mig og på den anden side at være fuldt ud taknemmelig for at havde fået et barn og at kunne føle den store kærlighed til et andet individ.

Jeg oplevede i tiden efter jeg fik min søn at gå på en slags kunstnerisk retræte. Der var ikke rum til kunsten. Jeg har altid været alene med min søn og han var dog det vigtigste. Det tog mig lidt tid at komme tilbage og nu har jeg fundet balancen og hviler meget mere i mig selv. Min søn er også blevet større og det har givet mig mere frihed og overskud til at kunne tænke kreativt og skabe og det arbejde, som jeg har lyst.

Kan du nævne nogle andre kvindelige (kunstner), der inspirerer dig og forklare hvorfor?

Der er så mange... Personligt kan jeg godt lide og bliver inspireret af, kvinder der har en power fuld og vild energi i deres værker. Jeg inspireres tit af det ekspressive udtryk, selvom det er ret langt fra hvad jeg selv laver. Jeg er ret vild med den danske kunstner Ursula Reuter Christiansen. Jeg syntes, hun er ret vild og fantastisk og en kvinde der har gået vejen.

Jeg inspireres også af en del yngre samtidskunstnere Bl.a Emma Kohlmann, Rusudan Khizanishvili, Rose Electra, Charlotte Keates og Emily Gernild.

Hvad har været det mest udfordrende aspekt ved at være kvindelig kunstner?

Umiddelbart det at blive mor. For mig var det en stor forandring og omstilling. Fra at havde alt den tid i verden til mig selv og min kunst. til pludselig at skulle tilgodese mig selv og mine egne behov, det var i begyndelsen meget svært. Men det er jeg heldigvis kommet ret godt efter.

Der er også en risiko for, at man ikke bliver taget seriøst som kvindelig kunstner, hvis man ser for feminin ud. Jeg kan huske en episode på akademiet: Jeg havde en veninde der havde langt lyst hår ligesom mig. Jeg husker en dag, vi gik på gangen og vi mødte en af de mandlige lektorer der sagde: ”nååå, er det de langhåredes kvinders klub der kommer der.”. Sagt på en dum og vammel måde. Det var virkelig ubehageligt. Det virker som om, der er en uskreven regel om at kortere hår er mere acceptabelt for kvinder i kunstverdenen. Jeg valgte at beholde mit lange lyse hår i protest. Jeg har absolut intet imod kort hår, men jeg bliver provokeret af, at folk ikke kan rumme, at man både kan have langt hår, gøre noget ud af sig selv og være en seriøs kunstner samtidig.

Hvad kunne du tænke dig, at folk bemærker ved dine værker?

Jeg vil gerne at beskueren undres. Jeg vil gerne skabe en nysgerrighed i tid og sted og trække beskueren med ind i mit univers. Jeg forsøger i mine værker at vække en nysgerrighed. Ved første øjekast møder man ofte et farverigt optimistisk landskab, men på tæt hold, vil man opdage de sære og mærkelige gevækster der gemmer sig i landskabet. En dyster kommentar, et budskab, en lokkefugl. Ting er ikke hvad de ser ud til.

Hver mandag bringer vi et nyt interview med en kvindelig kunstner.

Følg MUNTHE ART MONDAY her