MUNTHE ART MONDAY: Helen Booth

Profession: Moderne abstrakt maler
Website: helenbooth.com
Instagram: @helenboothartist
Billeder taget af: Leia Morrison

Introducer dig selv og hvad du laver.

Mit navn er Helen Booth. Jeg er en moderne abstrakt maler. Jeg bor i en meget landlig del af Wales i England. Jeg blev uddannet fra Wimbledon School of Art i 1989, og jeg flyttede fra London til Wales i 1997 til en gammel uld mølle ca. 20 minutter fra havet.

Naturen har altid fascineret mig, især dens cykliske aspekt og dets gentagne mønstre. Et ophold for nylig på Island i begyndelsen af 2020 har ført til en eksplosion af kreativitet i mit studie. At opleve dette dramatiske og truende landskab destillerede virkelig min kreative praksis. Jeg kan huske, at jeg gik gennem dyb sne, der gik mig til lårene. Overalt var der hvidt, den mest sublime udsigt omgav mig, og jeg kunne ikke helt forstå, hvad jeg følte - som om hvert atom i min krop vibrerede med samme frekvens som landskabet.

I de fleste af mine seneste værker, er den monokromatiske palet på store rå lærreder en følelsesmæssig forbindelse og reaktion på landet og min erfaring som kunstner i Reykjavik.

Kan du forklare mere om, hvordan det at være kvinde har påvirket din karriere?

Dette er et vanskeligt spørgsmål. Kvinder er bestemt underrepræsenterede i branchen. Det er svært at få anerkendelse, fordi der er en antagelse om, at en kvinde ikke kan forpligte sig til sin egen praksis, mens hun også laver en familie.

Jeg har to døtre, som nu er i 20’erne og at være mor, da de voksede op, var en vigtig del af mit liv. Jeg ville sikre mig, at mine børn havde den bedst mulige barndom, som jeg kunne give dem. Forældrerollen er tidskrævende - men så snart de begyndte i skolen, malede jeg hver dag. Mine døtre havde brug for at se, hvor hårdt jeg arbejdede, og hvor vigtig min karriere som kunstner var.

Jeg ville ikke have ønsket at have gjort noget andet. Det er svært at finde en balance som mor og kunstner - men oplevelsen af at have en familie formede mine ambitioner som kunstner. Jeg forstod værdien af tid, og det var vigtigt, fordi det gjorde mig jordnær.

Nu som en 53-årig kvinde, føles det mere kompliceret og medfører forskellige udfordringer - men jeg arbejder ekstremt hårdt i mit studie og nyder de muligheder, der er opstået ved at pleje mit online-netværk især under COVID. Internettet har åbnet så mange muligheder for mig, som jeg finder bemyndigende. Jeg har kontrol over min karriere. Det har været vidunderligt at tale med kvindelige samlere og kuratorer over hele verden om mit arbejde. Jeg har også arbejdet med forskellige kvindelige mentorer, der har hjulpet mig med, at udvikle min kreative vej. Og jeg udstiller i flere gallerier, der udelukkende drives af kvinder. Det har ikke været en bevidst beslutning at arbejde udelukkende med kvindelige gallerister, men det er et sikkert tegn på, at kunstverdenen ændrer sig. Hvilket er en god ting!

Hvilke andre kvindelige kunstnere inspirerer dig og hvorfor?

Jeg har mange kvindelige kunstnere, som jeg henvender mig til for at få inspiration. Jeg formoder, at de, som jeg altid har kigget på fra en ung alder er Agnes Martin, Louise Bourgeois og Eva Hesse. Jeg elsker gentagelserne og værkerne af alle disse kunstnere. Jeg skylder også en massiv gæld til Lee Krasner og Esther Gottlieb, de er begge indflydelsesrige og kreative kvinder, der opretter fonde til at støtte kunstnere. Deres økonomiske støtte har gjort det muligt for mig, at fortsætte med at producere mine værker.

For nylig har jeg fundet glæde i Amy Feldmans arbejde. Jeg elsker hendes legende kunst, som jeg har fundet meget opløftende i lockdown. Jeg elsker også at læse. Jeg nyder Winter af Ali Smith i øjeblikket, og en af mine yndlingsbøger af Christiane Ritter - A Woman in a Polar Night - har været afgørende efter mit ophold i Island. Jeg elsker kulden, og måden hun beskriver Arktis på er ren magi!

Jeg er også utrolig stolt og inspireret af mine døtre - Hattie Morrison, forfatter og Leia Morrison, fotograf. De arbejder begge så hårdt på deres praksis, og vi finder alle hinanden i vores kreative bestræbelser.

Hvad har været det mest udfordrende aspekt ved at være kvindelig kunstner?

At have beslutsomheden om at fortsætte med at lave kunst!

Hvad vil du have, at folk bemærker i dine kunstværker?

Mine malerier, er min måde at få mening om en kortfattethed af den menneskelige tilstand. Jeg håber, at mine værker inddrager en følelse af ro og giver seeren mulighed for at få forbindelse på et elementært niveau. Jeg vil have værket til at trække seeren ind og give tid til at trække vejret og til at reflektere. Der er noget ved at arbejde med en monokromatisk palet. Det kræver at seeren ser nærmere på værket og observere i lidt længere tid og dermed tvinges til en pause.

Hver mandag bringer vi et nyt interview med en kvindelig kunstner. Følg med i MUNTHE ART MONDAY her.