EN DE NL
Log ind Søg
Kurv (0)

MUNTHE ART MONDAY: CAISA LEIFSDOTTER

Instagram: @caialeifsdotter
Website: www.caialeifsdotter.com
Svensk Designer/kunstner

Introducer dig selv og fortæl os om, hvad du laver

Mit navn er Caisa. Jeg er svensk designer, men bor i København med min danske mand og vores børn. Jeg arbejder som indretningsarkitekt med en flydende overgang til design og kunst. Jeg kan godt lide, hvis jeg kan komme afsted med, at det jeg laver ikke kategoriseres som enten det ene eller det andet.

Kan du forklare mere om, hvordan det at være kvinde har påvirket din karriere?

Oftest har jeg ikke tænkt på mit køn i forhold til min karriere, men efterhånden som jeg bliver ældre og kigger tilbage, kan jeg godt se, hvordan jeg en gang imellem både har kunnet drage fordel af eller måtte kæmpe mere, fordi jeg er kvinde. Jeg synes, det er befriende at nærme sig de 40 år, hvor hverken jeg selv eller kvindelige kolleger længere har så spidse albuer. Og jeg er ikke mere bange for at blive set på som hende ”den unge naive pige”. Jeg er med tiden blevet bedre til ikke at bruge så meget energi på andres mening om mig og på janteloven.

Hvilken anden (kvindelig) kunstner inspirerer dig og hvorfor?

Min farmor Britta var mit første forbillede. Hun var billedkunstner og porcelænsmaler, og hun var meget disciplineret i sit arbejde. Det er jeg ikke. I dag synes jeg, at en kvinde som Kelly Wearstler er fascinerende. Jeg kan godt lide, at hun er ligeglad med janteloven. Og jeg kan godt lide kvinder, der tør tage masser af plads. Jeg er også meget inspireret og imponeret af mine kreative veninder fx Luise Haugen, der laver den smukkeste kunst, og som tør at følge sine drømme. Jeg ved selv, hvor svært det kan være, og at det er endnu sværere, når man får børn og kan være fristet af at give dem den tryghed, der kommer med et normalt lønnet arbejde.

Hvad har været det mest udfordrende ved at være kvindelig kunstner?

Den manglende økonomiske tryghed i et liv, hvor jeg fik børn tidligt – endda før min karriere egentlig startede. Selv om der også var en far, der tjente penge, så har det altid været vigtigt for mig, at jeg bidrager økonomisk. Det er selvfølgelig den samme form for pres, som mandlige selvstændige møder, men som kvinde er der tit en risiko for, at man kommer bagud med karrieren, opsparing og pension. Sådan noget har presset mig meget. Med tiden er jeg blevet bedre til ikke at lade det fylde for meget. Jeg er også blevet bedre til at tage plads og sætte høje målsætninger for min karriere. Jeg er også blevet bedre til at tænke, at det er okay at fejle. Mange af de kvinder, som jeg kender stiller urimeligt høje krav til sig selv.

Hvad kunne du tænke dig at folk bemærker i dine værker?

Hvis jeg er heldig, vækker mine værker nogle tanker eller følelser hos tilskueren, måske endda begge dele. Jeg kan godt lige ting, der skifter udtryk afhængigt af lys og tilskuerens udgangspunkt.

Hver mandag bringer vi et nyt interview med en kvindelig kunstner.

Følg MUNTHE ART MONDAY her