EN DE NL
Log ind Søg
Kurv (0)

MUNTHE ART MONDAY: AMANDA ÖSTERVALL

Navn: Amanda Östervall
Instagram: @amandaostervall
Land: Sverige
Profession: Keramiker og maler

Introducer dig selv og fortæl os om, hvad du laver

Mit navn er Amanda Östervall. Jeg er en 25-årig svensk keramiker og maler. Så lang tid som jeg kan huske tilbage, har jeg altid haft en stor passion for kreativitet. Med en bedstemor der også er kunstner, startede jeg meget tidligt med at male sammen med hende.

I 2019 havde jeg mit første solo-show under Stockholm Art Week, hvilket er den største udstilling, som jeg har været på, under min karriere, indtil videre. Dette har medført at flere folk har fået øjnene op for mit arbejde. Senere hen er jeg begyndt at lave keramik, og jeg elsker at kunne skabe mine værker fra bunden.

Kan du forklare mere om, hvordan det at være kvinde har påvirket din karriere?

Jeg har ikke rigtig tænkt over, hvordan min karriere ville have set ud, hvis jeg havde været en mand. Jeg er vokset op som midterbarn med to brødre, hvilket jeg tror har haft stor indflydelse på, hvilken kvinde jeg er blevet i dag. Både generelt i livet men også karrieremæssigt. Jeg tror, det er meget vigtigt som kvinde, i en mandsdomineret verden, ikke at lade sig afvige eller være bange for at indtage sin plads, specielt når man omgås mænd. Kend dit værd og vær selvsikker, så vil du blive respekteret.

Når det kommer til min kunst, har jeg aldrig følt negativitet omkring det at være kvinde. Jeg er sikker på hvad jeg laver, og jeg tvinger ikke nogen til at kunne lide min kunst. Jeg skaber kunst, fordi jeg elsker det. Når folk, både mænd og kvinder, sætter pris på hvad jeg laver, er det en stor bonus som varmer mit hjerte.

Kan du nævne nogle andre kvindelige (kunstner), der inspirerer dig og forklare hvorfor?

Marina Abramovic er en person, som inspirerer mig på mange måder. Hun er en performancekunstner, og selvom jeg ikke har været til hendes live optrædener i virkeligheden, er jeg stadig blevet rørt gennem hendes online shows. Hun er den slags kunstner, der kan gøre alt til kunst, som ikke alle har evnen til.

Dagligt opdager jeg mange interessante og inspirerende kvindelige kunstner på sociale medier. Jeg elsker at se kvinder udvikle sig i kunstverden, og jeg synes det er super cool, at se kvinder fra hele verden støtte hinanden.

Hvad har været det mest udfordrende aspekt ved at være kvindelig kunstner?

Generelt har det været mest udfordrende for mig at være konsekvent i mine kreationer, at blive ved med at skabe, at forsætte med at komme op med nye ting, samt at forblive motiveret og inspireret.

Når jeg kigger ind i fremtiden, ser jeg mig selv værende kvindelig kunstner og forhåbentlig også mor en dag. Jeg ser det som en fantastisk udfordring at skabe en familie. Det at skulle amme en baby med gylp i håret og stadig bibeholde inspirationen, samt at blive ved med at skabe. Dette vil jeg tro, er den største forskel på at være kvindelig og mandlig kunstner.

Hvad kunne du tænke dig, at folk bemærker ved dine værker?

Jeg vil gerne have folk til at se alt det uperfekte i mine værker. Jeg elsker momentet, når jeg maler, og det er meningen at jeg skal lave en lige streg, men den i stedet ikke bliver lige. I disse momenter tænker jeg, at jeg er elendig, og at folk der skal se det vil tænke, at jeg er elendig. Dette er indtil jeg indser, at jeg ikke behøver at gøre andre glade med mine værker, at jeg ikke har en chef, som jeg skal gøre tilfreds eller en kunde at please mine værker med. Jeg er bare et uperfekt menneske, der skaber uperfekt kunst, og stadig er der folk som sætter pris på det. Det er mega sejt.

Hver mandag bringer vi et nyt interview med en kvindelig kunstner.

Følg MUNTHE ART MONDAY her