EN DE NL
Log ind Søg
Kurv (0)

MUNTHE ART MONDAY:
Trine Søndergaard

Navn: Trine Søndergaard
Profession: Billedkunstner
Hjemmeside: trinesondergaard.com
Instagram: @trine_sondergaard

Introducer dig selv og din kunst.

Mit navn er Trine Søndergaard: Jeg er billedkunstner og arbejder primært med fotografi. Mit arbejde kredser om menneskelivet, eksistens, køn og vores oplevelse af virkeligelighed. Jeg bor i en haveforening på Amager med min mand Nicolai og vores 3 børn – og vores 2 katte. Jeg har værksted på Fabrikken for Kunst & Design og jeg er repræsenteret af Martin Asbæk Gallery.

Hvordan har kunstscenen håndteret kønsbalancen siden du begyndte din karriere? Hvordan kan den stadig blive bedre?


Der er lang vej til ligestillingen i kunstverdenen. Det er glædeligt at se, at bl.a. kunstinstitutionerne er begyndt at rette op på den ubalance, der tidligere har været i museernes udstillingspraksis og især deres indkøb af kunst af mandlige og kvindelige kunstnere. Der er kommet fokus på det, og det i sig selv er med til at rykke på den ubalance, der er.

Kvinders mulighed for at leve af vores kunstneriske arbejde er dog væsentlig ringere end vores mandlige kollegaer; Kvinder er ulige repræsenteret på især det private kunstmarked; på gallerierne. De bliver simpelthen vist og udbudt i mindre grad og derfor bliver kvinders kunst i for ringe grad købt. 

Det er et udsat / skrøbeligt erhverv for alle kunstnere lige meget køn, men dårlige vilkår som nystartet selvstændig, under barsel og i årene hvor vores børn er små er måske også med til at forstærke kønsproblematikken. Det skal der rettes op på, og her kan man som kunstforbruger også gøre noget, nemlig ved at se udstillinger af kvindelige kunstnere og efterspørge og købe deres værker.

Men i det hele taget er det, at vi taler om de her problematikker og blinde vinkler, det som skubber til en positiv forandring. 

© Trine Søndergaard, Hovedtøj #27, Hovedtøj 26 og Hovedtøj 23, 2020, courtesy the artist & Martin Asbæk Gallery

Hvilket råd vil du give nye kvindelige kunstnere, der kommer ind på kunstscenen?

Et råd herfra er at holde et fokus på arbejdet/kunsten og simpelthen få lavet noget kunst – og fokus på hvordan du får det ud af værkstedet og ud i verden. Vær vedholdende, vær modig og allier dig med kolleager og venner som du kan sparre med både omkring din kunstneriske vej og indhold, drømme, ambitioner og værdisætning.

Hvilke temaer forfølger du I dine værker?

Jeg forfølger nogle bestemte temaer i min kunst om eksistens; hvad det vil sige at være et menneske og det historiske – både den store historie, den lille historie og min egen historie. Et perspektiv i min kunst er kvindeliv. Det har det været siden tidligt i min karriere. Jeg har fra starten af ikke ville lade som om, jeg var en mand og jeg har insisteret på at taget det som en selvfølge, at jeg kan lave kunst fra et kvindeligt perspektiv.

Jeg arbejder også med glemte og oversete historier og genstande fra den officielle historie. Her har især ting knyttet an til kvindelivet fået mindre plads – eller vægtet i ringere grad. Jeg bruger bl.a. historiske genstande, eksempelvis historiske beklædningsgenstande, som konkrete indgangsvinkler til at gå ind i historien og dykke ned i det, der er forsvundet eller glemt, for at bringe det frem i lyset igen.

Hvad er din holdning til feminisme og kampen for kvinders rettigheder og lighed I kunstverden?

Jeg er feminist og går ind for kvoter og det hele. Jeg er for lige muligheder for alle. At ændre på tusindvis af års kulturtradition og ulighed tager tid og det er ikke noget man sådan bare lige fikser. Men vi er på vej. 

Hvad har været det mest udfordrende ved at være en kvindelig kunstner?

Det har været at få livet som kunstner til at gå op med at få børn og have familie. Det, at have to meget store og vigtige projekter i sit liv og skabe plads til begge dele.
Der er nogle strukturelle problemer, bl.a. ved at man som kunstner jo er selvstændig, og her er der nogle udfordringer i forhold til at gå på barsel osv. Det er også en udfordring at finde tid til det hele, men det er jo den samme udfordring mange kvinder også har i mange andre brancher. I sidste ende er det et prioriteringsspørgsmål, men også at finde et niveau for, hvornår jeg har gjort det godt nok, både arbejdet og moderskabet.

Jeg har på et tidspunkt besluttet mig for ikke at arbejde om aftenen og i weekenden og at prioritere min familie på samme niveau som min karriere. Det at være kunstner forbindes tit med et meget grænseløst arbejdsliv, men det har været vigtigt for mig at sætte nogle grænser for det, så mit familieliv har kunnet fungere, og jeg har kunnet have det familieliv, jeg også gerne vil have.

Prøv og forklare din arbejdsproces

Min proces for min kommende udstilling Nearly Now på Gl. Holtegaard har været at arbejde meget stedsspecifikt med udstillingen og udstillingsstedet. Både tematisk og konkret. Tid og aldring er hovedtemaer i udstillingen. Jeg har f eks. i efteråret 2019 samlet æbler i haven tilhørende Gl. Holtegaard, hvor der vokser en sjælden og meget gammel æblesort. Jeg har efterfølgende fotograferet deres forrådnelsesproces igennem et helt år. Værkerne bliver en visualisering af tiden der går. Jeg har arbejdet med både portrætter, rum, historiske beklædningsgenstande, og i udstillingen forgrener temaerne sig igennem forskellige værkserier og binder værker og udstillingsstedet sammen i et samlet udtryk.

Hvilken indvirkning har COVID-19 haft på dit arbejde?

COVID-19 har haft en stor indflydelse på mine udstillinger igennem 2020, da det er og har været hårdt at arbejde på realiseringen af flere udstillinger, fordi det hele har været så uvist.

Jeg havde en stor retrospektiv soloudstilling på Gøteborg Kunstmuseum i foråret, som var ramt af nedlukning og myndighedernes rejserestriktioner til Sverige, og hvor de planlagte aktiviteter i forbindelse med udstillingen ikke kunne gennemføres. Samme udstilling skal vises på Dunkers Kulturhus i Helsingborg, men her er den planlagte åbning stadig udsat på ubestemt tid. Ligesom udstillingen på Gl. Holtegaard - Nu håber jeg bare verden snart åbner op!

Hver mandag bringer MUNTHE et nyt interview med en kvindelig kunstner. Følg med på MUNTHE ART MONDAY.