SOMMER SALE! Spar op til 60% på dine favoritter. Shop her >>
EN DE NL
Log ind Søg
Kurv (0)

MUNTHE ART MONDAY: SHAOYU CHEN

INSTAGRAM: @shao_yu.studio

Introducer dig selv og fortæl os om, hvad du laver

Mit navn er Shaoyu Chen. Jeg er taiwanesisk kunstner, som lige nu er bosat i Schweiz og Frankrig. Mine malerier udforsker den menneskelige psykes kompleksitet. Inspirationen kommer fra daglige interaktioner, samtaler og folks drømme. Min interesse for litteratur og den jungianske psykologi påvirker i høj grad min kreative proces, eftersom jeg ofte nærmer mig mine subjekter gennem psykologisk analyse og metaforer.

Kan du forklare nærmere hvordan det at være kvinde har påvirket din karriere?

Jeg har ikke oplevet en direkte effekt, som bunder i forskelsbehandling mellem kønnene, men min karriere er også stadig ung, så måske har jeg bare været heldig. Jeg bliver let draget af andre kvindelige kunstnere på internettet, og jeg har fået en varm velkomst og er blevet støttet godt af mine kvindelige kunstnerkollegaer.

Hvilken anden (kvindelig) kunstner inspirerer dig og hvorfor?

Hilma af Klints praksis inspirerer mig meget, fordi hun udforskede og prøvede at forstå verden gennem hendes eksperimentelle visuelle værker. Jeg opfatter hendes visuelle værker som vidensprocesser, og jeg beundrer hendes seriøse attitude og beslutsomhed for at vie hendes liv som kunstner til at materialisere alt det, der virker verdensfjernt og som er større end den individuelles liv på Jorden.

Hvad har været det mest udfordrende ved at være kvindelig kunstner?

Jeg kan ikke tale på alles vegne, men i en periode syntes jeg, at det var svært at acceptere min feminine side, som er mere sentimental og melodramatisk. I min underbevidsthed har jeg opfattet feminin nydelse som værende useriøs, og det at være sød med at tilfredsstille andre. Disse negative men dog almindelige konnotationer holdt mig fra at udtrykke mig selv helt. Jeg indså på et tidspunkt, at jeg har undertrykt min feminine side, fordi jeg var bange for, at kvinder der er romantikere som mig ikke bliver taget seriøst (professionelt). Og nu, efter at have omfavnet min feminine og barnlige side, kunne jeg ikke bekymre mig mindre om, hvad folk tænker om mig. Jeg er endda ligeglad med at blive opfattet som en lille pige. Jeg føler mig stadig som en lille pige fra tid til anden, og det er okay.

Hvad kunne du tænke dig at folk bemærker i dine værker?

Jeg kunne godt tænke mig at lige meget hvor kompliceret, dystert eller udfordrende livssituationer og menneskelige relationer kan være, så er der altid plads til humor og fantasi, der kan skabe lettelse og glæde.

Shaoyu har vores DAHLIA striktøje og DIGNITY skjorte på.

Hos MUNTHE synes vi, at det er interessant - og vigtigt - at være med til at sætte fokus på kvindelige fortællinger i kunsten.

Både for at synliggøre nogle af alle disse dygtige kvinder, men også for at rette opmærksomheden på den kønsmæssige ubalance.

Hver mandag eksponerer vi derfor en kvindelig kunstner og stiller hende nogle centrale og relevante spørgsmål omkring hendes arbejde, omkring dét at være en udøvende kunstner, samt den indlysende ulighed, der stadig ses i kunstverdenen.

Foto: Xinyi Hu