SOMMER SALE! Spar op til 60% på dine favoritter. Shop her >>
EN DE NL
Log ind Søg
Kurv (0)

MUNTHE ART MONDAY: RITA HOWIS

Navn: Rita Howis
Website: ritahowis.com
Instagram: @rita.howis
Facebook: Art by Rita Howis
Billedkunstner

Introducer dig selv og fortæl os om, hvad du laver

Mit navn er Rita Howis og jeg er kunstner på fuldtid. Jeg arbejder primært med akryl og spritfarver. Når folk spørger om mig, plejer jeg at sige noget i retning af at jeg er en kreativ rebel og kunstner med en baggrund i arkitektur og design. Oprindeligt er jeg fra Rusland.

Jeg har altid haft en indre trang til at udforske verden, så jeg tilbragte det meste af min tyvere på at studere og arbejde i mange forskellige kulturer, blandt andet I Østrig, Belgien, Kina, USA og Spanien. Nu er jeg bosat I Danmark. Efter at have taget den skandinaviske livsstil ind i et par år, mens jeg arbejdede som arkitekt hos BIG & COBE, er min inspiration kommet til at trække på den danske designfilosofi om minimalisme, funktionalisme og bæredygtighed. Mens hver erfaring har formet min forståelse af kunst og design, har den røde tråd gennem hele min rejse været en stærk overbevisning om behovet for mere bæredygtige handlinger og krav. Jeg er ikke træhugger typen med den uldne sweater. Men jeg føler virkelig det er vigtigt at vi er i stand til at skabe en mainstream påskønnelse af vores naturlige miljøer, respektere naturen og hinanden – samt at bruge kunsten, som det universelle sprog, for at opnå det.

Kan du forklare mere om, hvordan det at være kvinde har påvirket din karriere?

Set i bakspejlet blev den vigtige overgang fra kvinde til forretningskvinde formet af de tidlige stadier af min arkitekt karriere. Det var hårdt arbejde at skulle være ‘en af dem’, måske fordi jeg havde brug for at bevise mit værd blandt alle mændene. Jeg arbejdede +60 timer om ugen, hvilket blev skadeligt for mit helbred.

At skulle forsvarer mine holdninger og tro på mine ideer var også noget, der ikke kom naturligt. Men jeg lærte, hvor vigtigt det er at sige sin mening og blive hørt og ikke bare ty til tavshed pga. frygt for konfrontationen. Hvis en mand skærer igennem og siger sin mening, er han beslutsom. Hvis en kvinde gør det samme, er hun kommanderende. At være i stand til at sige min mening med selvsikkerhed, uden at blive stemplet som kommanderende, er noget som jeg vil fortsætte med at gøre. Ikke fordi jeg vil, men fordi jeg føler at der stadig er en understrøm af mand vs. Kvinde samt tilhørende forståelser af hvad der er maskulint vs. Feminint. Heldigvis er disse mentale barrierer ved at blive nedbrudt, så forhåbentlig kan vi alle bare fokuserer på at være vores egen autentiske person – kvinde, mand eller ikke-binær.

Kan du nævne nogle andre kvindelige (kunstner), der inspirerer dig og forklare, hvorfor de gør det?

Maria Oriental Wind, Peggy Kupier og Kim Rose har været en stor inspiration for mig, ikke kun med hensyn til deres kunstneriske evner, men også hvordan de har formået at opbygge deres brand og promoverer deres kunst. Hvad jeg har lært fra dem, er at det kræver så meget mere, end bare at være I stand til at skabe stor kunst, til at skille sig ud fra mængden og få folks opmærksomhed. Når folk køber et bestemt kunstværk, er det lige så meget baseret på, hvordan de beundrer og klikker med kunstneren, udover hvordan de kan mærke en forbindelse til det pågældende kunstværk.

En anden inspiration er Lilit Sarkisian og Sofia Nikulna. De viser verden at der er så mange flere muligheder derude end bare at sælge fysiske kunstværker I et galleri eller showroom. Der er så mange stier til at skabe værdi, især kombineret med de muligheder der er online og på de sociale medier. Hvorfor ikke udvide til NFTs onlinekurser, eller finde måder at skalere produkter som du tilbyder? Der er så mange veje at vælge imellem nu om dage, hvilket der på den anden side kan virke skræmmende, men samtidig også giver os uendelige muligheder, hvis vi bare tør at springe ud I det, uden for vores kunstner komfort zone, også kaldet atelieret.

Hvad har været det mest udfordrende aspekt ved at være en kvindelig kunstner?

Mange mennesker tror at det at blive en succesfuld kunstner handler om at være god til at skabe smuk kunst. Selvom det naturligvis er sandt, føler jeg at det dækker 50% af hvad det kræver at vokse og få succes i dette erhverv. Den anden halvdel, som normalt forbliver usagt, er forretningssiden af kunst. Det krævede mod og beslutsomhed for mig at lære et helt nyt sæt af færdigheder omkring, hvordan man etablerer og vokser en virksomhed og brand fra bunden, uden at have et team at læne sig op ad. Dermed mener jeg, det at blive forretningskvinde og at lærer at håndtere alle de områder, som dækker over etablering og vækst af en virksomhed: Strategier omkring kommunikation og branding, engagementsmetoder, vækst af forretning, SoMe, forhandling og finansiering - bare for at nævne nogle få områder! 

For at være ærlig, bruger jeg lige så meget tid på at planlægge og lave strategier for forretningen, som at være kreativ i atelieret. Derfor kan jeg virkelig godt lide ordet “Artreprenør”, til at definere hvem jeg er og hvad jeg laver som kunstner, fordi jeg føler at det fanger begge sider af professionen. Det er ikke nok bare at fokusere på at skabe fysiske kunstværker og håbe på at de sælger sig selv – Det handler lige så meget om, hvordan du skaber og deler indhold omkring dine kunstværker - og hvordan denne fordeling passer ind i det personlige brand, som du ønsker at pleje og vokse til en virksomhed.

Hvad kunne du tænke dig, at folk bemærker ved dine værker?

Farverne fra klima projekter, som har til formål at skabe opmærksomhed omkring klimaforandringer og biodiversitet, ved at bruge kunstværker til at række ud og røre ved både hjerter og sind hos mennesker over hele verden. Som ordsproget lyder, så siger et billede mere end tusinde ord, og vi har talt om klimaændringer alt for længe. For at omdanne klimatræthed til klimaindsats er vi nødt til at bekæmpe de abstrakte ord og klimaændringernes upersonlige karakter til noget der er forståeligt og relaterbart for ethvert menneske.

Jeg håber at min kunst kan gøre netop dette, ved at være i stand til at portrættere verdens unikke og smukke steder i farver og former snarer end i ord og politik. Mit mål er at øge bevidstheden gennem skønheden i kunst, ved at bringe mine værker lige ind i folks hjem. Minde dem om, hvorfor vores planet er værd at redde, imens de tager deres første tår af morgenkaffen, når de laver deres daglige gøremål derhjemme.

Kort sagt er jeg på en mission om at bekæmpe klimatræthed ved hjælp af kunst som det primære våben!

Hver mandag bringer vi et nyt interview med en kvindelig kunstner.

Følg MUNTHE ART MONDAY her