EN DE NL
Log ind Søg
Kurv (0)

MUNTHE ART MONDAY: MARIA MURPHY

Instagram: @mariamurphy.artist

Introducer dig selv og fortæl os om, hvad du laver

Mit navn er Maria Murphy, og jeg er en kunstner oprindeligt fra Irland. De sidste 10 år har jeg boet i Stockholm med min svenske mand, og bor her stadig til daglig. Jeg har studereret Fine Art Painting på Limerick School of Art & Design Irland, og har altid været meget fascineret af kunsten. Mine kunstværker er primært figurative med udtryksfulde penselstrøg og levende farver. Figurerne i mit arbejde er karakterer som repræsenterer noget jeg tænker på, eller noget jeg udforsker på daværende tidspunkt. Det sker, at karakteren kommer først, og før jeg indser hvad det skal repræsentere eller hvad jeg føler. Det er ved eftertanke, at jeg forstår hvilken historie jeg prøver at fortælle. Lige nu er det ‘Cowboy’. Jeg har været tilbage på skolebænken, og studereret et digitalt kreativt program, hvor vi arbejder sammen med nyopstartede og tech virksomheder. Jeg finder livet i sig selv fascinerende, og tænker enten at jeg er en cowboy, fordi jeg ikke ved hvad jeg har gang i, eller at de er cowboys fordi de har en ’faking it till they make it’ attitude.

Jeg synes at politik er morsomt, især de sjove ting folk kan sige for at lyde vigtige. Jeg elsker cliché sætningerne ’let’s touch base’ og ’lets circle back’, og nogle af disse sætninger bruger jeg som titler på min kunst. Cowboysene tager alle en del af scenen, og det er derfor op til den enkelte at fortælle deres egen historie når de ser på det. Musik spiller en stor del af mit arbejde og kunst. Faktisk er min seneste kollektion baseret og inspireret af Garth Brooks sang ’Friends in low places’. Disse cowboys så væld som cowgirls illustrerer hver enkelt linje af sangen. Jeg er ikke færdig med det endnu, og har planer om at skabe flere af disse scener. Hvis jeg ikke maler, er jeg ved at lære mønster design, da jeg en dag vil elske at se mit arbejde på et stykke beklædning. Generelt er jeg er en meget nysgerrig person, og jeg elsker at lære nye færdigheder og udforske mange forskellige kreative veje.

Kan du forklare nærmere hvordan det at være kvinde har påvirket din karriere?

Hvis der er er noget, ved at være kvinde i kunstbranchen, så er det at være udholdende, modig og selvsikker for at få din kunst og arbejde derud. Jeg har en tendens til at overtænke, men jeg har lært at se bort fra det og kæmpe mig igennem tankerne, selvom det ikke er helt perfekt eller som planlagt. Vi kvinder er så stærke og udholdende, og vi bliver nødt til at huske det - specielt i vores branche. At bo i Sverige er et privilegie som kvinde i kunstbranchen. Jeg føler, at du har lige og værdige muligheder. Jeg ser flere og flere kvindelige galleriejere og kreative forretninger. Det er en god tid at være en kvindelig kunstner.

Hvilken anden (kvindelig) kunstner inspirerer dig og hvorfor?

Marlene Dumas og hendes skarpe figurer og smukke forvaskede farver. Jeg elsker hendes irregulære linjer. Der er noget undvigende og interessant for dem som ser hendes kunst. Genieve Figgis er en irsk maler som benytter satire i hendes historiske kompositioner sammen med sprudlende tyk impasto maling. Jeg har for nyligt opdaget Mamma Andersson og elsker hendes forskellige overflader og kompositioner. Grunden til at jeg elsker alle disse kunstnere er deres brug af maling, men også at der ligger noget bagom deres penselstrøg og linjer. De fortæller en historie udover det der bliver vist.

Hvad kunne du tænke dig at folk bemærker i dine værker?

Farverne og penselstrøgene er hvad jeg værdsætter ved malerier. Det er noget jeg ønsker at bringe videre sammen med historien af figurerne. Jeg ønsker, at folk føler sig fordybet og nyder de irregulære linjer og markeringerne. Jeg tænker meget over de farver jeg vælger, da jeg føler at det kan være med til at tilføje til kunstens atmosfære og følelse.

Maria har vores HOLLIA skjorte, JARUM bukser, URILANCA kjole og CIELLA top på.