EN DE NL
Log ind Søg
Kurv (0)

MUNTHE ART MONDAY: Josefine Winding

Navn: Josefine Winding
Profession: Skulptør
Hjemmeside: josefinewinding.com
Instagram: @josefine_winding

Introducer dig selv og hvad du laver

Jeg hedder Josefine og er skulptør. Jeg er uddannet fra kunstskolen Spektrum, og for nylig har jeg lavet fast samarbejde med Gallery Arden Asbæk i København.

Kunsten
Mine værker er tredimensionelle og er bygget op omkring et geometrisk formsprog. De varierer i størrelsen fra 15 cm op til 200 cm. Form er bærende i mine værker og formsproget er tænkt nonfigurativt. Jeg arbejder i et spændingsfelt mellem flade og runding og jeg søger at opnå en fornemmelse af umiddelbarhed gennem et enkelt, roligt formsprog. Jeg bruger asymmetri, som en måde at give liv og sårbarhed til mine værker og jeg føler, at jeg lykkedes, når jeg finder en balance i asymmetri – når det på én gang er skævt, særligt og forstyrrende og samtidig enkelt, ærligt og harmonisk.

Det taktile er vigtigt for mig og jeg ønsker at give mine skulpturer en overflade, som du får lyst til at røre ved. Den kornede spartelmasse efterlader et roligt og samtidig rustikt udtryk. Jeg kan godt lide, når man kan se at spartelmassen er påført i hånden. Du kan se et strøg i ny og næ og for mig giver det en oplevelse af nærvær og menneskelighed.

Mødet mellem menneske og form
Jeg er meget optaget af mødet mellem menneske og abstrakte former, og hvordan abstrakte former kan tale til en side i os mennesker, som ikke er rationel eller logisk. Hvordan vi bliver nødt til at bruge vores sanser og følelser for at kunne forholde os til det, vi ser på. Nu og her.
Intuition, nærvær og øjebliksfølelser er enormt vigtigt i min kunst. Både i min egen proces og i det, jeg ønsker at skabe og fremelske med min kunst.
Jeg er stadig ikke mester i at sætte ord på det, men jeg føler mig mere og mere overbevist om, at den energi, ro og nerve, og ja kærlighed, jeg lægger i min proces, både i formgivningen og spartlingen, kan mærkes og sanses. På den måde, ser jeg det som en form for kommunikation mellem mig og den, der kan mærke i hvilken ånd, skulpturen er lavet i. En sanselig kommunikation, om du vil.  

Hvilken indvirkning har Covid 19 haft på dit arbejde?

Jeg har følt mig utrolig heldig under Corona, fordi jeg har arbejdet i mit atelier. Jeg er jo alene i arbejdsprocessen og på den måde, bliver det ikke så sårbart. Jeg har brugt atelieret og mit arbejde, som et helle og som et sted, hvor jeg kunne hente energi og overskud. Men jeg kan sige, at der ikke går en dag, hvor jeg ikke føler med dem, som er ramt på deres levebrød. Og ærlig talt, er jeg overrasket over, hvor usædvanlig lidt kreativitet eller innovation der er i de beslutninger, som bliver truffet oppefra.

Hvilke andre kvindelige kunstnere inspirerer dig?

Jeg kender mange flere kvindelige kunstnere end mandlige. Jeg har igennem de sidste år – særligt gennem kunstsalonen - mødt så mange skønne seje kvindelige kunstnere som alle inspirer mig. De er dybt forskellige, men fælles for dem er, at de er drevet af deres proces, passion og lyst til at vise deres kunst til verden. Skal jeg nævne nogle, er det kvinder som Trine Søndergaard, Ursula Nistrup, Sofie Klerk, Line Busch, Mie Olise, Sofie Aabenuus, Stinne Bo, Tilde Grynnerup og Rikke Bjørn.  

Hvad har det, at du er kvinde, betydet for din karriere?

Jeg har tænkt meget over det spørgsmål, men sagen er den, at jeg ikke helt ved det. Jeg ved bare, at jeg aldrig har følt det som en forhindring. Jeg er opdraget af selvstændige kvinder og jeg har fået ind med modermælken, at jeg kan – og skal - gøre lige det jeg vil. At jeg skal gå med energien og passionen.
Jeg har også hele mit voksne liv været omgivet af ressourcestærke, kloge og spændende kvinder. Jeg er uddannet cand.comm.psych og var konsulent i et fantastisk firma før jeg besluttede mig for at gøre min kunstner-drøm til virkelighed. På RUC havde jeg dybt kompetente og inspirerende kvindelige vejledere og i konsulentfirmaet var der flere kvinder end mænd. Alle dygtige ledere, facilitatorer og strateger. Efter mit karriereskifte har langt de fleste af mine bekendtskaber været selvstændige kvindelige stylister, fotografer og virksomhedsejere. Imens jeg gik på kunstskole, var jeg eksempelvis så heldig at blive en del af Kunstsalonen som Anne Aarsland og Mette Helena Rasmussen startede det tidspunkt. Der kan du tale om kvinder, som følger energien og skaber noget, som ikke er set før i kunstverden i Danmark. Også mit nye samarbejde med Arden Asbæk er med en sej kvinde, Betina Asbæk.  

Jeg siger ikke, at der ikke findes ligestillingsproblemer – det ved jeg, at der gør. Mere i nogle brancher end i andre. Noget, som jeg personligt er optaget af, er hvordan kvinder tænker om sig selv.
I mit tidligere arbejde, har jeg coachet kvinder og lavet kurser for kvinder, som oplever stress og mangler livsglæde og passion i hverdagen. Det ligger mig faktisk stadig meget på sinde at gøre op med nogle af de begrænsende tanker og mønstre, som flere kvinder bærer rundt på. Mange er opdraget til at være ’pæne piger’, som langt hen ad vejen har gjort, hvad der blev forventet, og hvad de tror, der bliver forventet af dem, i stedet for at gøre, hvad de selv har lyst til og har haft energi på. De har skruet ned for kontakten til intuitionen og har glemt, hvordan det er at lytte til og handle på det, som de selv har lyst til. Ift. ligestilling, kan vi starte med at opdrage vores piger til at gå efter det, som er sjovt, spændende og som de er gode til. Uanset hvad det er. Det samme glæder naturligvis vores drenge. Begrænsende køns-kategoriseringer stinker.
At jeg blev kunstner, var for at tage min egen medicin. I dag er min intuition mit ved vigtigste værktøj og min guide i alt, hvad jeg foretager mig. 

Hver mandag bringer MUNTHE et nyt interview med en kvindelig kunstner. Følg med på MUNTHE ART MONDAY.