SOMMER SALE! Spar op til 60% på dine favoritter. Shop her >>
EN DE NL
Log ind Søg
Kurv (0)

MUNTHE ART MONDAY: Jess Allen

Instagram: @jessallenartist
Website: www.jessallen.co.uk

Introducer dig selv og hvad du laver.

Det er meditativt for mig at male. Det er en aktivitet, hvor man er opmærksom. Mine malerier er observationer og kontemplationer af enkle former, lys og rum. Jeg håber at formidle en følelse af stilhed og tilstedeværelse.

Jeg er primært en figurativ maler af stilleben og landskaber, med mit arbejde meget forankret i observation. I mine stilleben maler jeg enkle, ikke-bemærkelsesværdige genstande, såsom papirposer, kasser og bøger. Ved at male disse hverdagsting og koncentrere min interesse på deres unikke kvaliteter, finder jeg gennem overvejelse af deres almindelighed en simpel skønhed.

At male bliver en meditation eller påskønnelse af hverdagen, og dette interesserer mig, som en metafor for livet, hvilket forbedres ved, at tage tid til at have et enkelt fokus på enkle ting. I nylige landskaber har jeg også bemærket, hvordan jeg automatisk bliver draget mod synspunkter, der er usædvanlige i deres almindelighed. Godt dokumenterede og malede udsigter er ikke min stil. Jeg maler det, der sjældent værdsættes og skjules fra det godt nedslidte spor, et simpelt felt, en udsigt fra mit studie vindue eller et lille krat.

Jeg har en løbende interesse for det abstrakte. I mit seneste arbejde, har jeg undersøgt overgangen mellem det figurative og det abstrakte. Når jeg observerer stillebens objekter, som grupper af kasser eller bøger, ser jeg konstant abstrakte mønstre. Jeg finder det meget interessant, og jeg udvikler en række næsten abstrakte værker baseret på kasser og bøger, der svæver i det liminale rum mellem abstraktion og realisme.

Jeg bor nu langt vest fra Cornwall tæt på Land's End, på en afsidesliggende gård ved siden af et vildt og smukt hedeområde samt et dramatisk kystlandskab. Jeg voksede oprindeligt op i London, men jeg studerede kunst på Falmouth School of Art, som bragte mig til Cornwall. Jeg er gift og har to voksne døtre. Udover at lave min egen kunst er jeg en forretningspartner i min mands skulptur virksomhed.

Hvordan har det at være kvinde, påvirket din karriere?

Jeg valgte i et stykke tid at koncentrere mig om emner, der havde specifik kvindelig relevans. Jeg ønskede at ryste det traditionelle stilleben-emne og gøre opmærksom på visse 'feminine' genstande, og jeg lavede et stort antal malerier af kvindelige sko, håndtasker, kjoler og hatte. Jeg fik interesse for disse værker med et par udstillinger af dem. En på London College of Fashion og en i et galleri i Cornwall. Interessant og måske forudsigeligt var begge galleri kuratorer kvinder.

Kort efter flyttede vi til en gammel gård med behov for renovering. Det var et stort projekt. Vi koncentrerede os først om at skabe rum til vores billede indramnings virksomhed og også min mands skulpturarbejde. Da min egen kunst ikke tjente nogen penge, spillede jeg den traditionelle kvindelige støttende rolle, og tilsidesatte mit eget arbejde. I flere år havde jeg ikke noget studie, og med små børn at passe på, tog jeg en betydelig pause fra min egen kunst. Da jeg endelig havde et studie til at arbejde i (da mine døtre var meget ældre), fandt jeg ud af at det var meget svært, at få interesse fra gallerier på grund af, at jeg havde været ude af galleri -og udstillings verden i et stykke tid. Jeg fandt ud af, at galleriernes døre var lukkede, og derfor mistede jeg meget selvtillid.

Set i bakspejlet spekulerer jeg på, om mit fokus på moderskab og at være assistent til min mand i hans karriere havde bidraget til, at jeg ikke blev taget alvorligt. Nu er jeg en kvindelig kunstner i 50'erne og jeg spekulerer på, om det er blevet endnu sværere for mig. Jeg er ikke kun en kvindelig kunstner uden et godt cv, men jeg er heller ikke ung længere.

At sidde på sidelinjen, har bestemt lært mig at som ung kvindelig kunstner er det vigtigt at etablere sig en karriere før familiestiftelse, og så kan moderskabet måske ske samtidig med en kunstkarriere. Min karriere var ikke gået i gang, så jeg havde ikke noget at vedligeholde. Heller ingen økonomisk evne, til at støtte min kreativitet.

Jeg begynder at mærke en forbedret verden for kvindelige kunstnere. Jeg føler at der er mere håb nu end nogensinde før, for yngre kvindelige kunstnere. Især når kvinder bliver mere og mere aktive i kuratering og galleristyring og de hjælper bestemt med at skabe mange flere muligheder for kvindelige kunstnere. I øjeblikket bringes der mange flere kvindelige kunstnere i rampelyset i Storbritannien, og det er meget godt, da det giver rollemodeller for unge kvinder.

Da jeg var på kunstskolen, var der få kvindelige kunstnere, der arbejdede og lykkedes i den moderne kunstverden. Internettet og sociale medier har bidraget enormt til en bevidsthed om andre kunstnere, herunder kvindelige kunstnere. Det er også muligt, som kunstner, at tage mere kontrol over ens eksponering for den store verden ved personligt, at kurere ens egen tilstedeværelse på nettet. Selv e0r jeg blevet meget aktiv på Instagram, og igennem det, finder jeg forbindelser med kvindelige kunst kuratorer, og nu er døre endelig begyndt at åbne for mig.

Det er afgørende at kvinder støtter hinanden. Og der er meget mere empati. Forhåbentlig ændrer kunstverdenen sig og bevæger sig mod en bedre balance. Ting begynder at ske. Jeg har udstillet nogle værker i et nyt online galleri: Mothflower og også med Galerie Magnus i en sommer udstilling ved navn Postcards af Hellvi Kännungs, på øen Gotland.

Hvilken anden (kvindelig) kunstner inspirerer dig og hvorfor?

Jeg er inspireret af den amerikanske kunstner Georgia O 'Keeffe. Især på grund af hendes entydige vision, engagement i sine observerede motiver og hendes mange stillebens subjekter fra den naturlige verden omkring hende blandt andet: planter, blomster, knogler, kranier og landskabet, som hun malede igen og igen i mange variationer. Hun skabte sådanne usædvanlige repræsentationer af disse, og ved at fokusere på dem grænsede de til det abstrakte. Jeg relaterer til denne koncentration, fordi den indkapsler overflod af meninger, der findes i stille observationer. Jeg relaterer også til hende på grund af det fjerntliggende sted, hvor hun boede i New Mexico. Jeg bor også i et landdistrikt, langt væk fra urbanisme og galleriets kunstverden.

En anden kvindelig kunstner, der inspirerer mig, er den canadiske/amerikanske Agnes Martin. Ligesom O'Keeffe valgte hun at leve væk fra New Yorks kunstneriske epicenter. Da hun forlod New York, bosatte hun sig i New Mexico, hvor hun var entydigt nedsænket i sit arbejde og vendte sig væk fra det sociale netværks aspekt ved at være kunstner. Hvad der især interesserer mig, var hendes dybe interesse for det spirituelle. Hun omfavnede åndelig læring fra østen såvel som mystisk kristendom. I de senere år talte også hun om at være inspireret af visioner om, at lave visse malerier. I maleriernes nærvær fornemmer jeg en renhed og meditativ enkelhed i dem. Det overrasker mig ikke, at hun talte om at hun blev ført til at få sit arbejde gennem det, som hun kaldte 'en blid ånd'. Hun talte om denne inspiration og sagde: "Inspiration er der hele tiden. For alle, hvis sind ikke er oversvømmet af tanker, hvad enten de indser det eller ej. Inspiration er gennemgribende, men ikke en magt. Det er en fredelig ting."

Jeg er også inspireret af den britiske maler Winifred Nicholson. Den første kone til Ben Nicholson, som var en kristen videnskabsmand. En religion som jeg selv er blevet opdraget i. Hun lavede nogle malerier, hvor hun forsøgte at formidle konceptet ‘spirituelle ikke-materielle verden’, som vi kan få adgang til og forbinde med. Det sprog, hun brugte, var abstrakt, som var meget nyt på det tidspunkt, hvor hun lavede disse værker. Det passede perfekt til hendes tro på en alternativ dimension, fordi den ikke formidlede objekter fra den virkelige fysiske verden. Jeg beundrer hende for at undersøge, hvordan man visuelt formidler det usete.

Hvad har været det mest udfordrende ved at være kvindelig kunstner?

For mig, har det at have børn været det mest udfordrende aspekt ved at være kvindelig kunstner. Da jeg havde mine døtre, var jeg ikke i den økonomiske situation med råd til børnepasning, og jeg måtte derfor sætte mit maleri til side for at passe dem. Jeg havde heller ikke noget studio. Medmindre en kvindes karriere kræver fortsat fremgang, sætter kvinder ofte deres familie først, enten af lyst eller på grund af økonomi. Det har været så socialt acceptabelt at gøre dette, og det er en let fælde at falde i. Det gjorde jeg bestemt.

Hver mandag bringer vi et nyt interview med en kvindelig kunstner.

Følg med i MUNTHE ART MONDAY HER.