SUMMER SALE SUMMER SALE SUMMER SALE SUMMER SALE SUMMER SALE SUMMER SALE SUMMER SALE SUMMER SALE SUMMER SALE SUMMER SALE SUMMER SALE SUMMER SALE SUMMER SALE SUMMER SALE SUMMER SALE SUMMER SALE SUMMER SALE SUMMER SALE SUMMER SALE SUMMER SALE SUMMER SALE SUMMER SALE SUMMER SALE SUMMER SALE SUMMER SALE SUMMER SALE SUMMER SALE SUMMER SALE SUMMER SALE SUMMER SALE SUMMER SALE SUMMER SALE SUMMER SALE SUMMER SALE SUMMER SALE SUMMER SALE SUMMER SALE SUMMER SALE SUMMER SALE SUMMER SALE SUMMER SALE SUMMER SALE SUMMER SALE SUMMER SALE SUMMER SALE SUMMER SALE SUMMER SALE SUMMER SALE SUMMER SALE SUMMER SALE SUMMER SALE SUMMER SALE
EN DE NL
Log ind Søg
Kurv (0)

MUNTHE ART MODAY: Myra Sjöberg

Introducer dig selv og din kunst.

Mit navn er Myra Sjöberg, jeg er dansk og svensk. Født og opvokset i Skagen, Danmark men flyttede til Sverige da jeg var 24 år gammel for at udforske mit svenske ophav. Jeg er i dag 36 år og bor i Malmö men udstiller stadig mest i Danmark. Jeg har været fast kunstner hos Helle Borre på KBH Kunst i København de sidste 12 år men har også udstillet hos Galleri Wolfsen og galleri Oxholm. Jeg er autodidakt og kommer fra en kunsthåndværkerfamilie og derfor har jeg aldrig set en karriere som kunstner som noget uopnåeligt. At male, tegne og skulpture har været en del af min opvækst og især akvarelmaleri fangede tidligt min interesse. Da jeg opdage oljemaleri som 20 årig blev jeg helt solgt. Her kan jeg kombinere min meget transparente akvarelstil med det skulpturelle.. Jeg maler stadig i tynde lag i en meget æterisk stil hvor jeg leger med transparens, lys og skygge. Men nogen gange sniger der sig meget intrikate mønstre ind i mine malerier - det bliver altså enten lyst og let eller meget barokt.

Navn: Myra Sjöberg
Hjemmeside: www.myrasjoberg.com
Instagram: @myrasjoberg

Hvordan har det faktum at du er en kvinde påvirket in karriere?

Kvinder er notorisk underrepræsenterede i kunstverdenen så jeg er sikker på at det har påvirket mig. Men jeg tror det påvirker mig på et mere personligt plan. Jeg kan let komme til at tvivle lidt på mig selv og specielt i starten af min karriere hvor jeg gerne ville udstille hele tiden og kom til at brænde mig selv helt ud. Jeg følte jeg skulle bevise noget og det tror jeg er en ret maskulin idé og noget der særligt hører til i den mandsdominerede kunstverden. Jeg har siden dengang lært at lytte til mig selv og stole på min egen kreative process. Jeg har ikke så svært ved at få udstillinger på gallerier men kuraterede udstillinger og legater er sværere - specielt som autodidakt kvindelig kunstner der hverken tilhører det ene eller det andet land og uden nogen formel uddannelse. Hvis jeg var i samme position som mand ville det nok ikke betyde lige så meget at jeg kunne “bevise” sort på hvidt at jeg er en god kunstner.

Hvad - efter din mening - kendetegner en god kunstner?

Jeg tror en god kunstner er en person der er kompromisløs og lytter til sin egen indre stemme. Man er nødt til at være modig som kunstner - det er en skrøbelig sag at blotte sig og at turde udfordre sig selv. Man er nødt til at turde svømme ud dér hvor man ikke kan bunde og hvor der måske ikke er et søkort. Men det er også her vi finder de mest spændende ideér og møder nye sider af os selv. Kunst er for mange et produkt og det er derfor vigtigt at det kan sælge. Jeg tror desværre det kan gå ud over kreativiteten og nyskabelsen. Det er vigtigt for mig at jeg ikke sidder og laver samme værk 50 gange og jeg er meget glad for at jeg har en gallerist der tror på mig og min vision.

Hvilken anden kvindelig kunstner inspirerer dig?

Frida Kahlo (selvfølgelig)... jeg elsker hendes symbolisme, hendes kærlighed til sit mexicanske ophav og hvordan hun skildrede sit liv som kvinde i en tid hvor hun mest blev set som en anden kunstners kone. Der er så meget smerte og råhed i hendes malerier. En anden maler/forfatter er Leonora Carrington som skildrer et fantastisk surrealistisk univers fuld af fantasi og symboler. Jeg synes det giver mig ro i sjælen at en kunstner som Louise Bourgeois ikke opnåede anerkendelse før hun var over 60 år gammel. Hendes kunst emmer af styrke, seksualitet og feminisme. Jeg er vokset op i Skagen og boede i mange år overfor Anna Anchers hus som i dag er et museum. Hun var den første skagensmaler som var født og opvokset i Skagen. Hun hyldes især for hendes evne til at fange lyset i sine malerier og lige præcis lyset er noget jeg selv er fascineret af. De fleste kunstnere jeg bliver inspireret af er dog ikke malere. Jeg tror jeg mere eller mindre bevidst søger inspiration hos forfattere som Angela Carter, Janet Frame, Tanith Lee og musikere som Björk og NIna Simone. Når inspirationen kommer ind gennem lyd eller ord der skaber billeder i mit hoved så føles det som at jeg allerede er begyndt at skabe en egen tolkning og jeg vil helst ikke blive for direkte visuelt inspireret af andre kunstnere.

Hvordan har kunstscenen forholdt sig til den kønsmæssige ubalance siden du begyndte din karriere? Hvordan kunne det stadig blive bedre?

I øjeblikket er der her i norden meget fokus og opmærksomhed omkring kvindelige kunstnere. Der er udstillinger der er specielt kuraterede omkring surrealistiske kvindelige kunstnere eller kunstnere som Hilma af Klint. På KBH Kunst var der for nyligt en udstilling der hed Scannet Nutid som præsenterede 15 kvindelige kunstnere inden for forskellige medier men som har til fælles at de har meget på hjertet og er spændende at følge. Jeg tror at kunstverdenen er blevet mere opmärksom på at løfte kvindelige kunstnere frem fra både fortid og nutid og jeg håber at denne opmærksomhed vil hjælpe med at rykke ved den ubalance der stadig eksisterer - desværre tager al stor forandring tid. Vi er nødt til at skabe en hel ny samfundsstruktur som opløser det patriarkalske samfund vi stadig lever i - når vi opnår det vil det påvirke både den personlige og professionelle dynamik; både når det gælder kønsroller men også hvordan vi ser vores eget køn og kan begynde at afmontere gamle idéer og forestillinger. Vores samfund er baseret på idéer og mange af dem er desværre gammeldags og forældede. Der er et stort behov for nytænkning og andre perspektiver fra mennesker der ikke er hvide, heteroseksuelle cis-mænd. Hvis flere kvindelige kunstnere får muligheden for at blive hørt vil det være et godt første skridt for at kunne skabe en frugtbar grobund for mere nuanceret kunst og samtaler omkring hvordan vi ser os selv og andre - for det er hvad kunst er; en samtale først mellem kunstneren og deres lærred og efterfølgende mellem beskueren og værket.

Har du et godt råd til nye kvindelige kunstnere, der er på vej ind i kunstverdenen?

Forsøg at skabe netværk med mennesker der tror på dine ambitioner og det du vil udtrykke. Men først og fremmest skal du finde styrken i at tro på dig selv og lære at lytte til din egen stemme. Prøv ikke på at være som alle andre eller følge trends i kunsten - det der gør din kunst interessant er dit unikke synspunkt og perspektiv. Vær ikke bange for at være sårbar men husk at respektere dine egne grænser og behov. Hvis du vil bruge 10 år på at male ét maleri så gør det! Der er ingen lov eller krav om at man er nødt til at producere hele tiden. Hellere kvalitet end kvantitet. Gå ikke på kompromis med dig selv og dine ideér for at stille andre tilfreds eller for at blive accepteret.

What themes do you pursue in your art?

Jeg arbejder meget med temaer omkring kvindelig seksualitet, styrke og feminisme. For exempel vælger jeg velkendte karakterer fra mytologi, religion og eventyr og giver dem en ny drejning. Ofte udforsker jeg også spiritualitet og åndelighed - gerne i kombination med sensualitet. Jeg har altid været fascineret af kvindelig styrke og skønhed og min kærlighed til det kvindelige har en stor indvirkning på mine malerier. Jeg tror det er vigtigt at kunne vise feminin sexualitet uden det “mandlige blik” og mine malerier er i høj grad en udforskning af begær og seksualitet uden den mandlige objektifikation. Mine karakterer møder ofte beskuerens blik på en udfordrende måde - eller de er fortabt i et virvar af følelser som beskueren måske kan genkende i sig selv. Jeg har ofte fået at vide at jeg minder mere om en engelsk maler fra 1800 tallet end en moderne kunstner. Jeg er egentlig helt enig; jeg er en romantiker og min kunst og den måde jeg vælger at udtrykke mig ligger ret tæt op af de engelske pre-raphaelitter. Men jeg er også en kunstner af min tid så jeg føler at min kunst drager paralleller til både kunsthistorie og moderne temaer.

Hver mandag bringer vi et nyt interview med en kvindelig kunstner. Følg med i MUNTHE ART MONDAY her.