EN DE NL
Log ind Søg
Kurv (0)

MUNTHE ART MONDAY: MARIAM TAFSIRI

Navn: Mariam Tafsiri
Profession: Billedkunstner/Illustrator
Instagram: @mariam.tafsiri
Website: Mariamtafsiri.bigcartel.com

Introducer dig selv og fortæl os om, hvad du laver

Mit navn er Mariam Tafsiri og jeg er en britisk-iransk kunstner og illustrator fra London. Mit arbejde er inspireret af Qajar kunst, persiske miniaturemalerier og islamiske designs. Jeg har altid været inspireret af mennesker; Jeg har tegnet portrætter siden jeg var ung, og jeg tror, det er derfor jeg elsker miniaturemalerier. De fanger folk i meget frit flydende positioner og fortæller en historie i modsætning til f.eks. europæiske malerier, der blev skabt for at prale af den portrætteret persons rigdom.

Qajar kunst referer til kunst skabt under qajar-dynastiets styre i Iran – Jeg synes det er en meget fascinerende periode på grund af måden hvorpå europæiske økonomiske og politiske påvirkninger mod Iran føres igennem i sin kunst og udviklede en ny portrætstil. De tog europæisk realisme og snoede den ved hjælp af lignede maler stile og farver, men skabte individer i meget idealiserede former (ligesom i traditionelle miniaturemalerier.). Så mit arbejde er et moderne tag på disse traditioner.

Kan du forklare mere om, hvordan det at være kvinde har påvirket din karriere?

Jeg arbejder faktisk på fuldtid som økonom, hvilket er et meget mandsdomineret erhverv. Det kan til tider være svært at arbejde i teams, hvor du er den eneste kvinde. I den tidligere fase af min karriere, fandt jeg det utroligt svært at blive hørt iblandt støjende og mere selvsikre mænd. Det har taget tid, men jeg har måtte lære at være meget selvsikker og modstandsdygtig, og jeg tror, det er noget, mange kvinder kæmper med, da vi ofte opdrages til at være ydmyge.

Med hensyn til påvirkningen af at være en kvinde i min kunst, fandt jeg mig selv naturligt at fokusere på kvindelige karakterer i min kunst desto mere jeg tegnede. En del af grunden til min interesse for Qajar kunst er at jeg som barn fik inspiration fra dens fokus på unibryn kvinder, da de præsenterede et meget anderledes koncept af skønhed end det der som regel bliver portrætteret i medierne. Andet kunst af kvindelige kunstnere, som jeg følger på Instagram, har hjulpet mig med at føle mig mere komfortabel i min egen krop og jeg forsøger at genskabe det med min egen kunst.

Kan du nævne nogle andre kvindelige (kunstner), der inspirerer dig og forklare hvorfor?


En kvindelig kunstner, der især inspirerer mig, er Natalia Goncharova, der var på forkant med den russiske avantgarde i første halvdel af det 20. Århundrede. Jeg elsker hendes brug af farve og dristige ekspressionistiske teknikker, og hvordan hun var fokuseret på at kombinere øst og vest, og skabe sin egen russiske stil i stedet for blot at følge vesteuropæiske tendenser. Jeg elsker især hendes malerier af kvinder.

I betragtning af dominansen af den kvindelige nøgenhed i en mange historiske europæiske kunstværker, elsker jeg at se, hvordan kvindelige kunstnere præsenterer kvinder gennem en anden linse. Du kan elske et kunstværk for sin æstetiske skønhed, men jeg tror, kunst af kvindelige kunstnere ofte også kan give en dybere følelse af forbindelse, hvor du kan forholde sig til, hvad der er afbildet.

Hvad har været det mest udfordrende aspekt ved at være kvindelig kunstner?

Fordi jeg begyndte at poste mine værker på Instagram og haft fokus på provisioner her igennem, har jeg ikke skulle beskæftige mig med større problemer i kunstindustrien. En ting jeg vil sige, er at en af de negative elementer ved Instagram er, at det ofte skubber kunstnere i retning af specifikke stilarter og emner, og jeg tror at dette forværres når det kommer til kunst af og for kvinder.

Der er meget snak om influenter og skønhedstendenser på Instagram, men selv i kunstverden, kan du se meget dominerende stilarter, der er designet til at appellere på et grundlæggende niveau og få likes. Jeg synes, det er vigtigt at kvindelige kunstnere konstant skubber imod hvordan “kvinde kunst” skal se ud.

Hvad kunne du tænke dig, at folk bemærker ved dine værker?

Min kunst forsøger at præsentere et andet koncept om skønhed, men forsøger også at bringe forskellige kunstneriske traditioner, som måske ikke er så almindelig værdsat. Det er svært at komme fra en mellemøstlig eller muslimsk baggrund og for evigt at være forbundet med negative billeder. Så jeg forsøger at dele skønhed og historie, men på en personlig måde.