EN DE NL
Log ind Søg
Kurv (0)

MUNTHE ART MONDAY: KATHRINE IVERSEN

Introducer dig selv og fortæl os om, hvad du laver:

Jeg hedder Kathrine Iversen, og jeg bor i Aarhus. Aktuelt har jeg i september udstillet i Paris i forbindelse med udstillingen ”International Contemporary Art Fair 2023”, hvor jeg har været repræsenteret af Van Gogh Art Gallery.

Jeg har malet hele mit liv. Jeg arbejder abstrakt og ekspressivt med akryl, akvarel, blæk og temperafarver i mine malerier.

Jeg tager udgangspunkt i tankernes univers og mystik, og i tanker der fletter sig sammen og udtrykker sig i forskellige stemninger og situationer. Jeg er inspireret af det usagte i menneskelige relationer, hvad der gemmer sig bag ordene og blikket, hvordan vi ser hinanden og hvad der sker i mødet. Det kan også handle om de følelser, der er svære at forstå og sætte ord på.

Jeg arbejder ud fra en legende, dynamisk og intuitiv tilgang. Ansigter, figurer og former træder frem i billederne, mens jeg arbejder. Jeg vil gerne skabe fortællinger og følelser i mine billeder, som man kan spejle sig i eller måske genkende.

Jeg står ofte udenfor og maler i mit atelier tæt på havet ved Ebeltoft. Farverne i landskabet samt naturens og havets kræfter er også en stor inspirationskilde i malerierne. Min proces bliver både udfordret og styrket af at male ude i naturen. Det stiller krav til, at jeg arbejder spontant og koncentreret, og samtidig giver det mulighed for, at jeg kan bruge store armbevægelser.

Jeg har ofte flere billeder i gang samtidigt. I penslens og farvernes møde med lærredet opstår der fortællinger og energi, som jeg synes er fascinerende at få frem.

Som nævnt har jeg netop udstillet i Paris. Det har været utroligt inspirerende at opleve den internationale kunstscene og interessen fra udlandet. I november skal jeg udstille i Madrid på Van Gogh Art Gallery, og lige nu er jeg aktuel med en soloudstilling i Aarhus.

I år er jeg repræsenteret i den danske kunstårbog ”101 kunstnere 2023/24”. Den er netop udkommet, og den præsenterer værker af danske nutidige kunstnere.

I mit job har jeg beskæftiget mig meget med større kunstudsmykningsprojekter i lærings- og fritidsmiljøer, hvor jeg inddrager børn og unge i de kreative processer. Jeg er læreruddannet og billedkunstlærer og mine opgaver de seneste år bl.a. i et arkitektfirma med kunst, indretning og arkitektur har været en stor inspiration i mit eget maleri.

Foto-3-.jpg__PID:7a505d1f-b1e4-4a29-bfb1-69aba4c1154c


Kathrine er iført ASEIA TOP og ENTHUSIASTIC PANTS


Hvilken anden (kvindelig) kunstner inspirerer dig og hvorfor?


Jeg følger til dagligt mange kvindelige kunstnere, og bliver meget inspireret af deres kunstneriske arbejde, billedunivers og udtryk men også af, hvordan de præsenterer og markedsfører deres kunst. Det gælder fx Ashleigh Holmes fra Australien, som er en ung kvindelig kunstner. Jeg er meget betaget af hendes univers, og den måde hun eksperimenterer med farver og kompositioner.

MØ er også en stor inspiration for mig. Jeg er vild med hendes energi, drivkræft, mod, fandenivoldskhed og hendes bevægelser og udtryk på scenen og i hendes musik.

Jeg har i mange år set op til Inge Hørup, og den måde hun skaber fortællinger og stærke udtryk i malerierne og kombinerer farver. Men grundlæggende har jeg altid været utrolig fascineret og inspireret af Asger Jorn, og hans abstrakte og ekspressionistiske univers.

Maleri 1.jpg__PID:1fb1e40a-29bf-4169-aba4-c1154cfa2ed9


Kan du forklare nærmere, hvordan det at være kvinde har påvirket din karriere?

Jeg har malet siden jeg var barn, og det har altid været en indre drivkraft for mig at arbejde med maleriet. Undervejs har jeg indgået i forskellige fællesskaber og deltaget i kunstundervisning på skoler og højskole, hvor jeg har hentet inspiration og sparring fra især veninder, undervisere og etablerede kvindelige kunstnere.

I mit voksne liv har kunsten været en integreret del i mit job. Netop det, tænker jeg har været med til give mig meget erfaring, og det har styrket mit mod og min selvtillid til at gå i den kunstneriske retning og til at turde at stå ved det.

De sidste par år hvor jeg har arbejdet mere professionelt med maleriet har givet indblik i, hvor meget det kræver at etablere sig som fuldtidskunstner både i forhold til økonomi, markedsføring, kontakter, netværk, overblik over den europæiske kunstscene osv.

Maleri 3.jpg__PID:5d1fb1e4-0a29-4fb1-a9ab-a4c1154cfa2e


Hvad har været det mest udfordrende ved at være kvindelig kunstner?


Jeg har ikke følt mig begrænset af at være kvindelig kunstner som sådan. Men det kan være vanskeligt at orientere sig i den danske og internationale kunstscene, i væsentlige netværk og kontakter og i at skabe balance i økonomien.

Udfordringerne kommer især i forbindelse med at etablere sig som fuldtidskunstner og i at få kunsten til at blive en levevej, der også kan bære økonomisk.

Foto 8.jpg__PID:e40a29bf-b169-4ba4-8115-4cfa2ed92e35


Kathrine er iført CHARMING SKIRT

Foto-9_low.jpg__PID:22ccee7a-505d-4fb1-a40a-29bfb169aba4
Maleri-2low.jpg__PID:ccee7a50-5d1f-41e4-8a29-bfb169aba4c1
Foto 1 .jpg__PID:bc815ab7-da78-4d3b-ac96-1006e17ff86a


Hvad kunne du tænke dig at folk bemærker i dine værker?


Jeg vil gerne skubbe til stemninger og igangsætte tanker. Man kan gå på opdagelse i billederne og se personer og skæbner, der er viklet sammen, spiller op mod hinanden eller er tæt forbundet.

Med mine malerier vil jeg gerne give mulighed for, at man skaber sine egne fortællinger og forståelser. Vi har alle et sammensurium af minder, tanker og følelser siddende dybt inde i os. Følelser, der i perioder har det med at tage styringen og få os til at gøre – eller ikke gøre – noget, vi bagefter ikke helt forstår. På samme måde ligger gode og dårlige minder hele tiden og lurer i baghovedet, farver vores tanker og handlinger.

Håbet er, at man hver især kan leve sig ind i værkerne og spejle sig i udtrykkene og opleve dem som vedkommende. Jeg vil gerne skabe en billedverden og udtryk, der handler om dig og mig – og som er almenmenneskelig.


Kathrine er iført ASEIA TOP og ARUM PANTS