SOMMER SALE! Spar op til 60% på dine favoritter. Shop her >>
EN DE NL
Log ind Søg
Kurv (0)

Foto: Anne-Sophie Rosenvinge

MUNTHE ART MONDAY: Johanne Lykke

Præsenter dig selv, og din kunst.
Jeg hedder Johanne Lykke. Jeg er dansk billedkunstner med base i København. Jeg er uddannet fra Det Jyske Kunstakademi i Aarhus (2015) og jeg har deltaget Artist Residency-programmer omkring i Europa, USA og Sydøstasien. Jeg arbejder primært med akvarel-malerier og collager på papir. Når jeg ikke bruger min tid på at skabe nye projekter i mit atelier i Nordvest, arbejder jeg som underviser gennem div. offentlige kunstprogrammer i København og som freelancer speaker/voice-over.

Navn: Johanne Lykke
Hjemmeside:  www.johannelykke.com
Instagram: jolykke

Forklar din proces
Min proces er baseret på en meget utraditionel brug af akvarel-mediet, idet jeg klipper bemalede figurer og former ud i papir. Disse udklip arrangerer jeg i botanisk-inspirerede kompositioner. Formerne bliver enten lagt ud på gulvet eller hænges på væggene, hvorefter de limes på store stykker papir og indrammes. Mit arbejde handler om at portrættere abstraktioner af blomsten som figur, hvor narrativet hives væk, så det tilbagestående er et aflæseligt ikon af blomsten.

Hvilke temaer forfølger du i din kunst?
Jeg er interesseret i forholdet mellem det konkrete og det abstrakte i naturen og jeg undersøger, hvordan jeg kan berøre beskueren gennem æstetiske sansninger af blomstermotivet og vække den forbundethed til naturen vi er skabt til at føle.

Hvilken indvirkning har Covid-19 haft på dit arbejde?
Under lock-downen tilbragte jeg meget tid i naturen. Da alt begyndte lukket ned i København opsøgte jeg landlige omgivelser istedet. Jeg plukkede masser af vilde blomster, og arbejdede udendørs på solrige dage. Jeg tror, ​​dette fik mig til at sætte pris på naturen og hjalp mig med at indse, at jeg skulle vende tilbage til blomsten som en drivkraft for mit kunstneriske arbejde.

Foto: Anne-Sophie Rosenvinge

Hvilke andre kvindelige kunstnere inspirerer dig, og hvorfor?
Jeg er meget tunet ind på kvindelige malere fra den amerikanske kunsthistorie, og det meste af min inspiration henter jeg fra kvinderne fra Abstrakt Ekspressionisme og Color-field. Nogle af dem blev knap nok erkendt i kunstverdenen i deres samtid, og jeg kan kun forestille mig, hvor svært det må have været at få succes som kvindelig kunstner i 50'erne og op. Vivian Springford, Agnes Martin, Helen Frankenthaler og Joan Mitchell er mine favoritter. Når det kommer til moderne kvindelige kunstnere, er jeg meget draget af den britiske kunstner Annie Morris og hendes brug af levende farver. Den lyserøde farve i den østrigske maler Martha Jungwirths arbejde er også meget tilfredsstillende at beskue.

Foto: Anne-Sophie Rosenvinge

Hvad er din holdning til feminisme og kampen for kvinders rettigheder og lighed i kunstverdenen?
Fakta er, at mange kunstuddannelser anvender litteratur med en ringe eller meget lav repræsentation af værker fra kvindelige kunstnere. Gallerier og museer præsenterer også stadig en synlig ubalance mellem kvindelige og mandlige kunstnere. Og ifølge flere nylige undersøgelser bliver værker af kvindelige kunstnere stadig værdisat lavere end værker af mandlige kunstnere. Jeg tror på, at ​​vi kan ændre den systemiske sexisme ved fortsat at insistere på at påpege at det forekommer og gennem det politiske opråb, kan vi håbe på at systemet ændrer sig snart.

Hver mandag bringer vi et nyt interview med en kvindelig kunstner. Følg med i MUNTHE ART MONDAY her.