EN DE NL
Log ind Søg
Kurv (0)

MUNTHE ART MONDAY: FÍA YANG

Introducer dig selv og fortæl os om, hvad du laver

Mit navn er Fía Yang, jeg er en tværfaglig kunstner fra Kina, som nu bor på Island, hvor den rå og levende natur præger mit arbejde.

Da jeg var 26 tog mit liv en uventet drejning, idet jeg flyttede til Island pga. kærlighed, men kun blev mødt af hjertesorg, angst og usikkerhed. I den her følelsesmæssige hvirvelvind skete der noget helt særligt – kunst blev min flugt.

I dag er kunst min styrke. Jeg blander traditionelle kinesiske kalligrafiske streger med guidede kropsbevægelser når jeg laver de store værker. Ved at bruge naturlige materialer/stof skabes en bro mellem mennesker og natur. Selvom det at male er og bliver mit holdepunkt, har jeg også bevæget mig ind i mere ukendte territorier, som medier, performance og musik, for at udforske nye måder at udtrykke mig selv på.

Kan du forklare nærmere hvordan det at være kvinde har påvirket din karriere?

Som kvinde har jeg både mødt udfordringer og fordele i min kunstneriske rejse. Selvom der eksisterer en kønslig skævhed og stereotyper i den kunstneriske verden, har jeg også fundet en slags styrke og mening i at navigerer rundt i disse forhindringer. Derudover har jeg været så heldig at få støtte og tilbudt muligheder fra kvindelige samlere, gallerier og entreprenører som kender værdien i at have forskellige stemmer i det kreative univers. Denne tosidet oplevelse har drevet mig til at kanalisere mit unikke perspektiv ind i mit arbejde, ved at udfordre normer og bidrage til et mere inkluderende og balancerede kunstnerisk fællesskab.

Hvilken anden (kvindelig) kunstner inspirerer dig og hvorfor?

Grimes og Pipilotti Rist har en særlig plads på min liste over favorit kunstnere. Det der gør dem særlige, er deres helt særligt voldsomme modstandsdygtighed. De har trodset oddsene ved ikke at have en formel kunstuddannelse. Grimes’ grænseskubbende musik og kunst er forfriskende dristigt. Hendes ukonventionelle tilgang og genreblandende mentalitet giver mig lyst til frygtløst at udforske mit eget kreative spektrum.

Pipilotti Rists tværfaglige kunnen indenfor video- og installationskunst er virkelig tankevækkende. Hun skaber en fordybende oplevelse, der giver dybtgående genlyd.

Disse to kunstnere er banebrydende eksempler på at bryde fri fra konventioner, og de inspirerer mig til at finde min egen kunstneriske vej. Deres uundskyldelige kunst giver mig energi til at bevæge mig udover det sædvanlige på min egen rejse, og opmuntrer mig til at arbejde autentisk uden at gå på kompromis.

Hvad har været det mest udfordrende ved at være kvindelig kunstner?

En af de væsentligste udfordringer jeg har mødt som kvindelig kunstner, især mens jeg har passet på min to små børn, er at kæmpe med de fastlåste samfundsmæssige forventninger.

Desuden er det vigtigt at være på vagt, da der er personer, der forsøger at udnytte kvindelige kunstneres sårbarheder. Dette er en realitet, som kvindelige kunstnere bliver nødt til at navigere i. Det er en udfordring, der forstærkes af den eksisterende magtdynamik. Derudover eksisterer der nogle usynlige protokoller i samfundet, som forbinder kvindelige kunstneres præstationer med uudtalte regler. Disse uudtalte forventninger kan tænkes at forme opfattelser og muligheder, hvilket gør det nødvendigt at gøre en bevidst indsats for at udfordre og omforme disse paradigmer.

Som tilføjelse til disse udfordringer, er der også en underdrivelse af den menneskelige erfaring fra kvinders perspektiv. Fortællinger om kvindelige kunstnere kan sommetider blive overskygget eller undervurderet, hvilket afspejler en bredere kulturel skævhed. Som resultat, handler det ikke kun om at overkomme individuelle forhindringer, men også om at ændre på den fælles opfattelse af hvad kvindelige kunstnere kan bringe til det kreative bord, og på den måde forme den manglede del af historien.

Fía har vores ELIGHT kjole og EMU jakke på.

Hvad kunne du tænke dig at folk bemærker i dine værker?

Idet jeg har sat min egne grænser og fulgt mine passioner, har jeg oplevet et særligt skift. Min tid på Island, hvor naturens kraft møder stærke kvinder, er min indre styrke blevet tændt. I mit projekt ”Burning Desire” sigter jeg mod at sætte gang i selvindsigt. Jeg håber at min historie giver genlyd og får andre til at konfrontere deres samfundsmæssige lænker og selvpålagte grænser. Ved at omfavne min styrke og omfavne begærets rå ægthed, lokker jeg folk til at udnytte deres lidenskaber og frigøre sig selv.

Jeg tror på, at ægte tilfredsstillelse kommer fra at omfavne selve livet og gå ud over grænserne for at søge konkrete svar.