Foto: Anne-Sophie Rosenvinge

MUNTHE ART MONDAY: Johanne Lykke

Præsenter dig selv, og din kunst.
Jeg hedder Johanne Lykke. Jeg er en dansk billedkunstner med base i København. Jeg er uddannet billedkunstner på Det Jyske Kunstakademi i Aarhus (2015), og jeg har været artist-in-residence i hele Europa, USA og Sydøstasien. Jeg arbejder primært med akvarelmalerier i stor skala og collager på papir. Når jeg ikke bruger min tid på at skabe nye projekter i mit atelier, arbejder jeg som underviser inden for kunst i div. offentlige programmer i København og freelancer som uafhængig stemmeskuespillerinde.


Navn: Johanne Lykke
Hjemmeside:  www.johannelykke.com
Instagram: jolykke

Forklar din proces
Min proces er baseret på en meget utraditionel brug af akvarelmediet, idet jeg udskærer malede figurer i papir. Disse "udskæringer" arrangeres i botanisk-inspirerede kompositioner. Arrangementerne bliver enten lagt på gulvet eller på væggene og limes derefter på papir, før de indrammes. I min proces bruger jeg også en del tid på at udforske forskellige blomster og blomstersymboler for at skabe nye kompositioner og finde inspiration til farve, figur og form.

Hvilke temaer forfølger du i din kunst?
Jeg er interesseret i forholdet mellem det konkrete og det abstrakte i naturen. Når jeg konfronterer iagttageren med et højtragende syn på den naturlige verden, sigter jeg mod at lade mit arbejde fungere som en gestus, en dyrkelse af blomsters poetiske potentiale og en overførsel af følsomhed i naturen.

Hvilken indvirkning har Covid-19 haft på dit arbejde?
Ja, det har bestemt haft indflydelse. Under lock-downen tilbragte jeg meget tid på landet, da alt blev lukket ned i København. Jeg plukkede masser af vilde blomster, og arbejdede udendørs på solrige dage. Jeg tror, ​​dette fik mig til at sætte pris på naturen og hjalp mig med at indse, at jeg skulle vende tilbage til blomsten som en drivkraft for mit kunstneriske arbejde.

Foto: Anne-Sophie Rosenvinge

Hvilke andre kvindelige kunstnere inspirerer dig, og hvorfor?
Jeg er meget tunet ind på kvindelige malere fra den amerikanske kunsthistorie, og det meste af min inspiration henter jeg fra kvinderne fra Abstrakt Ekspressionisme og Color-field. Nogle af dem blev knap nok erkendt i kunstverdenen i deres samtid, og jeg kan kun forestille mig, hvor svært det må have været at få succes som kvindelig kunstner i 60'erne. Vivian Springford, Agnes Martin, Helen Frankenthaler og Joan Mitchell er mine favoritter. Når det kommer til moderne kvindelige kunstnere, er jeg meget draget af den britiske kunstner Annie Morris og hendes brug af levende farver. Den lyserøde farve i den østrigske maler Martha Jungwirths arbejde er også meget tilfredsstillende at beskue.

Foto: Anne-Sophie Rosenvinge

Hvad er din holdning til feminisme og kampen for kvinders rettigheder og lighed i kunstverdenen?
Fakta er, at mange kunstskoler uddanner deres elever ved hjælp af kunsthistoriske bøger, med en ringe eller meget lav repræsentation af værker fra kvindelige kunstnere. Gallerier og museer præsenterer stadig en synlig ubalance i repræsentationen af kvindlige og mandlige kunstnere. Og ifølge flere nylige undersøgelser bliver værker af kvindelige kunstnere stadig værdisat lavere end værker af mandlige kunstnere. Jeg tror på, at ​​vi kan ændre den systemiske sexisme ved fortsat at insistere på at påpege at det forekommer. Jeg vil fortsætte med at gøre opmærksom på det, indtil jeg ser ændringen.

Hver mandag bringer vi et nyt interview med en kvindelig kunstner. Følg med i MUNTHE ART MONDAY her.