EN DE NL
Log ind Søg
Kurv (0)

MUNTHE ART MONDAY: Ida Sønder Thorhauge

Navn: Ida Sønder Thorhauge
Instagram: @idathorhauge
Hjemmeside - www.idathorhauge.com

Hvem er du og hvordan vil du beskrive din kunst?

Jeg hedder Ida Sønder Thorhauge. Jeg er født i 1990. Jeg har et eksamensbevis fra Det Jyske Kunstakademi (2011-2016). I 2016-2018 var jeg en del af kunstnerkollektivet Piscine. I 2018-2019 var jeg i et et-årigt program som en del af at have modtaget Bikubenfondens studiestipendiat til spirende kunstnere. Jeg bor i København, og mit studie er ligger på Amager. Jeg arbejder primært med figurative og ekspressive malerier i et klassisk og udvidet felt. Mine motiver inkluderer arketypiske figurer som en ung kvinde, en heks, en skurk, en hest og død, ofte omgivet af genkendelige ikoner og symboler, såsom roser, sommerfugle, kranier eller måner. Kvinden som en (kunst)historisk og mytologisk figur er en vigtig karakter i mit arbejde. 

Hvordan har det at være kvinde påvirket din karriere?

Det er et komplekst spørgsmål, og jeg kunne besvare det på så mange forskellige måder. Jeg synes at det at være kvinde er væsentligt i forhold til indholdet af mine malerier. I årenes løb har jeg måttet lægge øre til mange problematiske udsagn fra mine omgivelser baseret på mit køn, ofte uden at jeg har bedt om råd: ”Du vil ikke få den samme succes, når du begynder at få rynker ”, “ Hvis du beslutter at få et barn, vil din karriere ende”, “ Du bør aldrig nogensinde udgive selfies online for at imponere andre med dit udseende, det vil skade din karriere ” -for at nævne nogle få. Jeg er overbevist om, at det ikke er sagt i ond mening, og jeg ved, at jeg også gengiver problematiske mønstre, selvom jeg prøver at være opmærksom. Jeg tror, folk faktisk prøver at hjælpe. Men når vi bliver ved med at fortælle hinanden de samme ting, som vi fik at vide som unge kunstnere, vil tingene ikke ændre sig. Som barn var mit legetøj ting som babydukker, barbiedukker og et lille legetøjskøkken i plastik. En opvækst, der rent kulturelt var baseret på værdierne at blive en smuk kvinde, kone og mor. Denne normative måde at tænke på er så integreret i samfundet, i vores kroppe og sind. Når man tænker på de generelle normative kræfter og eksisterende problematiske sexistiske, racistiske strukturer i vores samfund, rejser der sig så mange eksistentielle spørgsmål, som jeg kæmper med både i livet og i min maleproces. 

Hvilke temaer forfølger du i din kunst?

Mine malerier handler meget om dualitet, cyklusser og transformationer. En dualisme kan være en forekomst af modstand eller kontrast mellem to begreber eller to aspekter af noget, men de kan også afhænge af hinanden og have en cyklisk karakter. Nogle af de dualismer der findes i mine malerier er liv og død, ungdom og alderdom, kvindelighed og maskulinitet, kærlighed og ensomhed, styrke og skrøbelighed, det smukke og det grimme, det naive og det komplekse for at nævne blot nogle.

Forklar din proces.

Jeg er meget optaget af ikoner - hvordan de opstår, og hvordan de formes af historien og dermed former vores tænkning. Jeg er fascineret af, hvordan specifikke motiver gentager sig i forskellige stilarter og perioder i maleriets historie, for eksempel maleriet af en ung kvinde og døden. Dette motiv blev malet af Hans Baldung Grien, "Der Tod und das Mädchen" (1517) og Edvard Munch, "Der Tod und das Mädchen" (1893). Egon Schiele, Gustav Klimt og Ursula Reuter Christiansen lavede også versioner af dette motiv. Hvorfor er nogle motiver så vigtige for os? Det finder det både uhyggeligt og fascinerende. Jeg trækker klare paralleller til store mandlige kunstneres værker i et forsøg på at tage det kvindelige motiv et sted hen, hvor blikket tilhører kvinden selv. Jeg bruger ofte en henvisning til et ikonisk værk som udgangspunkt for at opbygge et hovedmotiv, der vil føde en række nye malerier. I dette hovedmotiv, som ville være det første maleri, vælger jeg nogle detaljer, som jeg anvender og skalerer op på nye lærreder. Hvert nyt maleri skal arbejde ud fra sine egne præmisser. Det kan have helt forskellige farver og former, og det kan være svært at genkende ophavet. Med denne form for proces har jeg nogle ideer, hvor jeg skal hen, men samtidig har malerierne deres egne udtryk. Jeg kan godt lide denne måde at arbejde på, fordi den har den samme følelse af, at noget hjemsøger eller gentager sig værkerne imellem.

Hvordan påvirker køn dit arbejde?

Køn spiller bestemt en rolle i mit arbejde. Folk spørger mig ofte, hvorfor der er så mange kvinder i mine malerier. Efter min egen mening er karaktererne i mine malerier mere androgyne. Med små hoveder, brede skuldre, lange halse og store, stærke lår består deres kroppe af både traditionelt maskuline og feminine kvaliteter. Jeg kan godt lide, at køn er noget mere flydende i mine værker. 

Hver mandag bringer vi et nyt interview med en kvindelig kunstner. Følg med i MUNTHE ART MONDAY her.