FALL WINTER 21 "CERAMIC ART"

Forord af Naja Munthe

”Keramik har altid fascineret mig. Der er noget særligt interessant ved de forskellige faser i skabelsen af denne form for kunst; designet, formningen af ler, glaseringen og brændingen. Alle kan skabe deres egen keramik. At arbejde med ler lærer mig mange ting, men i særdeleshed tålmodighed og respekt og det at indse, at materialet har sin egen vilje. Enhver, der arbejder med keramik, har brug for viden og omhyggelighed, men også evnen til at acceptere at fejle – og til at bruge netop disse fejl til at vokse som kunstner. På samme måde som det at være en modedesigner, er der så mange variabler, som må indtænkes for at arbejdet kan eksistere.

Et godt resultat kræver kreative evner, godt håndværk og viden om, hvad man skal bruge til en specifik glasur. Og glaseringen er notorisk vanskelig. Hvis belægningen er for tyk eller for tynd, vil det ønskede resultat være umuligt at opnå. Hvis leret er for vådt eller for tørt, kan det kollapse eller smuldre – og så er der ilden, der i sidste ende vil være bestemmende for resultatet på en måde, der aldrig helt er forudsigelig. Men der er en enorm spænding ved at åbne en ovndør efter en kreation er blevet brændt. Der er så meget håb og så mange forventninger. Så når uventede revner og brud opstår, oplever jeg naturligvis skuffelse, men også en accept af, at jeg ikke altid kan have kontrol. Materialet har den endelige bestemmelse over, hvem du er som kunstner. Og på den måde accepterer du nedbrud og ærer og omfavner dem som et alternativ.

Jeg elsker at skabe ting; Tegninger, design, keramik, billeder – og listen fortsætter. At kaste sig ud i noget nyt er den bedste følelse i verden. Det føles så godt ikke altid at kende resultatet”.

Inspiration Fall Winter 2021

Keramiske strøg

Keramik er en af de mest universelle og tidlige kunstarter. Dens formål kan være både dekorative, ritualistiske eller rent kunstneriske udtryk med form og funktion varierende på tværs af tid og kulturer. De kemiske reaktioner mellem ler og glasur kan forårsage ting som ”skælven”, når glasur krakelerer og flager af et stykke overflade. Glasuren spænder over uendelige variationer. Hvert værk er unikt.

Der er skabt print, som fungerer på tværs af både tøj og keramisk glasur. En række kjoler, skjorter, nederdele og toppe dedikeret til de mange forskellige keramiske belægninger. Resultatet er fantastiske mønstre, der på én og samme tid er smukke og kraftfulde.

Mangfoldighed/kønsneutralitet

Begrebet maskulinitet og kvindelighed definerer ikke længere det tøj, folk bærer. Både mænd og kvinder vælger at definere sig selv på deres egne vilkår i stedet for at være bundet til en specifik ide, kultur og klasse. Enkeltpersoner kan roligt udtrykke, hvem de er uden at nedtone deres forskelligheder.

Mænd klæder sig nu i, hvad der traditionelt ville blive betragtet som dametøj, mens kvinder længe har spillet med i den maskuline verden. Disse styles er dedikeret til at nedbryde den skelnen, der er mellem mænd og kvinder. En blanding af de traditionelle, skræddersyede og sporty styles som en hvid skjorte og en strikket cardigan stoppet ned i løse jeans viser, hvordan de samme styles kan bæres af både mænd og kvinder.

Vintage-patchwork

Vintageinspiration og patchwork er en fantastisk måde at tilføje personlighed til et outfit. Lidt ligesom en bedstemors tæppe, men her har vi adopteret teknikken for at skabe mere funky og fashionable styles, der tager patchwork i en frisk, ny retning. Som et udtryk for de traditionelle håndværk tilføjer patchwork og quiltning et rustikt element til kollektionen. Fra en patchwork-kjole, som føles vintage, til patchwork-skjorter og jeans med et grafisk take på patchwork. Ældre silhuetter som pufærmer og flæser er implementeret i moderne styles, og resultatet er både gammeldags og nutidigt. Kontrasten er et frisk pust.

Denim-dedikeret

Få ting er så klassisk, ikonisk og alsidigt som denim. Det er behageligt nok til afslappede dage og mere socialt acceptabelt end joggingbukser. Varierende nuancer af blå ser fantastiske ud sammen, og denimlooks låner fra alle tidsepoker. Fra legende, rekonstruerede denimjeans til afslappede patchwork jeans og en elegant pencil-nederdel. Afslappet og behageligt nok til at bære hele dagen, men også opløftende. Struktureret, men alsidigt.