SOMMER SALE! Spar op til 60% på dine favoritter. Shop her >>
EN DE NL
Log ind Søg
Kurv (0)

MUNTHE ART MONDAY: NURITH MIRYAM LUMER-KLABBERS

Navn: Nurith Miryam Lumer-Klabbers
Hjemmeside: www.nurith.dk
Instagram: @nurithmiryam

Introducer dig selv og fortæl os om, hvad du laver

Til dagligt arbejder jeg meget grafisk i det sorte/hvide univers (blyantbilleder som jeg kalder dem). Jeg laver min kunst med henvisning til min/vores fortid, religion, spiritualitet, håb, erfaring, kultur og det moderne daglige liv. Når jeg skaber mine billeder, indkapsler jeg objektet, energien, fornemmelsen, følelser i streger og flader. Når det lykkes, bliver det til et kunstværk. Jeg stræber efter det præcise og klare udtryk og den rene linje.

Jeg er 66, født og opvokset i Jerusalem, Israel. Jeg er uddannet fra Kunstakademiet ’Bezalel’ i Jerusalem (Bachelor of Fine Arts). Uddannelsen på BEZALEl kan ligestilles med uddannelsen på de statsanerkendte kunstakademier i Danmark. Jeg har bl.a. haft gæsteunderviser fra Düsseldorf Kunstakademi.

Kan du forklare mere om, hvordan det at være kvinde har påvirket din karriere?

Som en kvindelig kunstner har jeg altid skullet kæmpe for min eksistens – på både et psykisk og et fysisk plan. Inden i mig og med den ydre verden. Kunst har aldrig kun været en hobby for mig, og i min opvækst lærte jeg, at en kvindes mission i livet er at blive gift og føde børn.

Heldigvis havde jeg nogle kvindelige kunstnere som forbillede, og de har formået at skabe en kunstnerisk karriere.

Kan du nævne nogle andre kvindelige (kunstner), der inspirerer dig og forklare hvorfor?

Her er blot nogle af de kvindelige kunstnere, som inspirerer mig.

- Anna Ticho: Født den 27. October 1894 - 1. marts 1980. Jeg var altid fascineret af hendes blyant/kultegninger af Jerusalem natur og mennesker.

- Eva Hesse: Født 11. januar 1936 – 29. maj 1970. Hun var en amerikansk billedhugger, som var kendt for hendes arbejde med materialer såsom latex, fiberglas og plastik.

- Käthe Kollwitz: Født 8. juli 1867 - 22. april 1945. En tysk tegner, grafiker og skulptør, der hørte til de mest betydningsfulde kunstnere i 1900-tallets Tyskland. Jeg har et intenst engagement i hendes udtryk og livet omkring hende.

- Anna Ancher: Født 18. august 1859 - 15. april 1935. En vidunderlig maler som har skildret hjemmet og verden omkring hende. Malerierne er levende og fuld af stemning. At se hendes værker giver mig glæde, tillid og ro. Vi går den rigtige vej.

Hvad har været det mest udfordrende aspekt ved at være kvindelig kunstner?

Det at lave kunst på fuldtid. At insistere på at det er mit arbejde, og tjene nok til det daglig brød.

Hvad kunne du tænke dig, at folk bemærker ved dine værker?

Jeg kunne godt tænke mig, at mine værker sætter noget i gang hos folk. At de kommer til at reflektere over liv og død, lys og mørke. At folk bliver rørt og opløftet. At de oplever, at de sorte streger bringer lyset frem. Jeg arbejder jo mest med sort/hvid og alle nuancer imellem dem. En af de ”sjoveste” bemærkninger, som jeg har hørt på en udstilling, var fra to kvinder, der sagde ”wauw, hvor er det farverigt…!”. Og ja, det kan godt udtrykkes i de sort/hvide streger.

Mit næste installation ”Change” som indeholder et billede på 200x490 cm, blyant på lærred samt en robottegning på gulvet vil blive udstillet som en del af udstillingen ”Hjem i forandring”. Den kan ses på Kunstetagerne Hobro fra d. 2.april til 31. juli.

FØLG MUNTHE ART MONDAY HER.