EN DE NL
Log ind Søg
Kurv (0)

MUNTHE ART MONDAY: BERNADETT TIMKO

Introducer dig selv og fortæl os om, hvad du laver

Mit navn er Bernadett Timko og jeg er en figurativ kunstmaler. Jeg er født i Ungarn i 1992, men har boet i London siden 2011. Jeg har studeret figurativ kunst og skulpturering, samt en lille smule om print specielt radering. Mit hovedfokus vil dog altid være at male. Mit kunst er primært inspireret af de almindelig hverdagsmomenter, som jeg finder skønhed i. Jeg elsker at lege rundt med farverne, og se hvor de tager mig hen.

Jeg maler stort set hverdag, og det er en kæmpe nødvendighed for mig. Emnerne til min kunst kan dukke op hvor som helst, hvert minut, og jeg føler ikke at jeg har det typiske ’creative block’, da jeg prøver at forhindre det bedst muligt.

Kan du forklare nærmere hvordan det at være kvinde har påvirket din karriere?

Jeg kan ikke rigtig komme i tanke om en oplevelse, hvor min karriere er blevet påvirket af mit køn. Jeg ved ikke, om tingene havde været anderledes eller sket på en anden måde hvis jeg ikke var en kvinde. Mine oplevelser havde måske været anderledes, og min kunst måske ligeledes? Ærligt, så er det ikke noget jeg tænker for meget over, da jeg ved det ikke vil påvirke mit mindset positivt. Jeg prøver altid at yde mit bedste, da jeg stadig er på en rejse med min professionelle karriere, og hvor jeg gerne vil hen med den.

Hvilken anden (kvindelig) kunstner inspirerer dig og hvorfor?

Jeg er ikke som sådan inspireret af kunstnere som individer, men mest om deres kunst. Jeg finder inspiration i alt kunst. Jeg har ingen favoritter, da jeg skifter mening hurtigt og bliver begejstret over nye ting ret ofte. Men hvis jeg skal nævne et par navne, har jeg været meget inspireret af Deborah Tarr samt Maja Dlugolecki’s kunst. De harmoniske og velbalancerende abstrakte malerier som de kreerer, renser mit visuelle palette og skaber ro i mit mindset. Jeg elsker abstrakte malerier, selvom jeg er en figurativ kunstmaler. Jeg synes, at alle kunstmalerier er abstrakte på forskellige niveauer. Jeg kan godt lide, at minde mig selv om, at de fleste idéer kommer udefra min egen ekkokamre.

Hvad har været det mest udfordrende ved at være kvindelig kunstner?

Jeg er privilegeret, at jeg ikke har haft særlige udfordringer blot fordi jeg er en kvinde. Jeg oplever udfordringer, som de fleste mennesker oplever, fordi jeg er et menneske og livet sommetider ikke er ikke fair.

Jeg kan ikke lide, at finde syndebukke, hvis min karriere ikke går i den retning, som jeg havde ønsket. Jeg bruger derfor tid på at reevaluere mit arbejde og konkurrencen på markedet. Jeg prøver at forstå, om miljøet og tidspunktet er det rette for hvad jeg har at tilbyde med mit kunst. Derfor prøver jeg ligeledes også, at have et sundt kritisk syn på mit arbejde kontinuerligt, netop også for at se, hvor jeg kan forbedre mig. Det kunne for eksempel være, hvad virker, og hvad virker ikke, er der mangler på noget, og hvorfor nogle malerier blot kun er middelmådige. Jeg bruger også tid på, at reflektere over mit eget liv, hvad der er stressfuldt og tager mit fokus væk, og prøve at fortolke og forstå det.

Det er alt andet end mit køn, som influerer hvilken vej min karriere tager. Der er så mange strålende eksempler på kvindernes succes, og ikke for at glemme, mit eget privilegium med min succes. Jeg vil aldrig græde over noget, som ikke gik som ønsket, blot fordi jeg er en kvinde. Desværre er der kvinder, som oplever denne store ulighed, men jeg kan ikke være deres stemme på en oprigtig måde.

Hvad kunne du tænke dig at folk bemærker i dine værker?

Jeg ønsker, at folk som ser min kunst ligger mærke til det skønne i de simple ting, og stopper op af og til for at sætte pris på dem. Det er noget jeg selv gør, for at være i stand til at skabe mine kunstmalerier. Jeg ligger mange følelser i min kunst, og jeg sætter pris på når andre kan mærke og se det – eller hvis de blot elsker en bestemt streg, motiv eller andet i kunsten.

Bernadett har vores Jarum bukser og Jouge jeans på.