SOMMER SALE! Spar op til 60% på dine favoritter. Shop her >>
EN DE NL
Log ind Søg
Kurv (0)

MUNTHE ART MODAY: LOTTE LIND

Navn: Lotte Lind
Website: lottelind.com
Instagram: @lindlotte
Land: Danmark
Profession: Skulptør

Introducer dig selv og fortæl os om, hvad du laver

Jeg hedder Lotte Lind og er kunstner. Jeg er for nylig flyttet fra storbyen til landet for at være tættere på naturen. Jeg arbejder primært med skulpturer og med performativt fotografi gennem dias og installationer. I mine skulpturer varierer mine materialer. Jeg arbejder både i keramik, tekstil, sten og stål. Jeg udforsker primært keramik i mine seneste værker.

Lige nu arbejder jeg primært med temaer som magtforhold, ableisme, privilegier, skam, sårbarhed og omsorg. Særligt magtforholdet mellem det ”normale” og det ”unormale”. For mig er disse emner et afsæt til at snakke om relationer i samfundet, og om hvordan skam og sårbarhed udspiller sig interaktionelt. Sårbarhed defineres fx. som en svaghed, men for mig er det et tegn på stor styrke.

Atelier, 2022
i process. foto: Mike Mac Leod Worning

Jeg vil egentligt hellere tale om privilegier end om køn. Det synes jeg giver mere mening, da magt både ligger indenfor og imellem kønnene. Fra mit ståsted, handler det lige så meget om psykisk sårbarhed og dets møde med det mandsdominerede og konkurrenceprægede performance-samfund, hvoraf det ikke rummes og anerkendes. Dette medfører følelser som skam, utilstrækkelighed, vrede og mindreværd.

Min tilgang til at arbejde med disse temaer, er at gå tilbage i historien og kigge på dem over tid i deres historiske kontekst, og dermed få min egen position kortlagt som: hvid, ciskønnet, neurodivers/psykisk sårbar kvinde. Jeg arbejder med temaerne gennem kropslige og biologiske metaforer, som bliver stedfortrædende for psykiske og mellemmenneskelige mekanismer.

Kan du forklare mere om, hvordan det at være kvinde har påvirket din karriere?

På den ene side, er mit køn (og i øvrigt kønsminoriteter) statistisk set underbetalt, underrepræsenteret og underprioriteret, så der er selvfølgelig en strukturel påvirkning, der ikke kan ignoreres. Men det, der har påvirket mig allermest, har været at høre fra mandlige mentorer og professorer, at min kunst var for ”kvindelig”, for blød og for vag. Jeg har helt klart på egen krop mærket stigmatiseringen omkring såkaldt ”kvindelige” temaer. Derfor har jeg skullet finde en styrke frem i de emner, jeg arbejder med og insistere på, at de er relevante, samt at min stemme og mit perspektiv er vigtigt.

Kan du nævne nogle andre kvindelige (kunstner), der inspirerer dig og forklare hvorfor?

Der er masser af kvinder, der inspirerer mig. Alt lige fra forfattere til filosoffer og kunstnere.

Hvis jeg skal nævne nogle, vil jeg fremhæve:

Forfatter Rebecca Solnit, som er en vigtig stemme i forhold til moderskab, undertrykkelse og misbrug af kvinder….

Kunstner Louise Bourgeois. Hun er sårbarhedens og formgivningens mester, og hun har sat personlig kunst på dagsordenen.

Forfatter Johanna Hedva, som er samtidskunstner og antikapitalistisk. Hun har en intersektionel-feministisk stemme i ableismens tegn. Hun mener desto mere personligt kunst er desto mere universelt og relevant bliver det.

Forfatter Inger Christensen. Hun inspirerer mig både menneskeligt, metodisk og poetisk.

Lotte-Lind,-2022
Parasitær levevis, 2021, detalje. foto Thorkild Jensen

Hvad har været det mest udfordrende aspekt ved at være kvindelig kunstner?

Som pige opvokset i 80’erne, lærer man indirekte og tidligt at være den udglattende, faciliterende samt den relationelle omsorgsarbejder. Disse automatiserede væremåder fortsætter som voksen og jeg synes, det er vigtigt at se på dette. Både for at rumme de skyggesider af mig selv, men samtidig skabe en stemme i samfundet og i relationer i arbejdslivet, der udfordrer den måde, verden kommer til udtryk på.

Jeg har arbejdet indgående med disse emner i min seneste udstilling ved navn ”Omsorgens besværlige væsen”.

Hvad kunne du tænke dig, at folk bemærker ved dine værker?

Nærværet, langsomheden, kompleksiteten mellem det hårde og det bløde, intimiteten, håndværket, genkendelse og derved også refleksion.

Hver mandag bringer vi et nyt interview med en kvindelig kunstner.

Følg MUNTHE ART MONDAY her